+ művészet & politika

Szemfényvesztők és örömtüzek az ír Galway éves kult programjában

A horvátországi Fiume (Rijeka) és a nyugat-írországi Galway tölti be az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) tisztséget februártól egy éven át.

Fiuméról már írtunk, most nézzük az íreket:

Az Írország nyugati partvidékén fekvő Galway városában a kelta naptárhoz igazodva egy héten át, február 7-ig tartanak a nyitóünnepségek szemfényvesztőkkel, táncosokkal és örömtüzekkel Let the Magic In mottó alatt, az elnyújtott nyitóidőszakot csaknem 2000 program követi a nyelv, a táj és a migráció témakörében.

Az egykori csendes halászfalu mára 80 ezer lakosú, főleg a diákok körében népszerű nagyvárossá fejlődött. Galway a hagyományos ír zene fellegvára, és híres gazdag kulturális életéről.

Az EKF-programban egyebek közt színre viszik az ősi Gilgames-eposzt, a Borderline installációval emlékeztetnek az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépésére, március 17-én pedig az ír nemzeti ünnepen, Szent Patrik napján zöld színben világítják ki a Connemara-hegyeket.

Emellett – mint a dpa német hírügynökség írja – humoros rendezvényekkel figuráznak ki olyan tipikus helyi jelenségeket, mint az állandóan esős idő vagy a gyapjútermelést szolgáló birkatartás.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top