+ Irodalom

Bartók Imre elmondta, miért nem fogadta el a kétéves Térey-ösztöndíjat

Bartók Imre

Bartis Attila író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók Imre író nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel – közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Bartók Imre ezt írta Facebook-oldalán:

Jobb híján itt szeretném elmondani, hogy nem veszem át a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat.
Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét, és nem hiszem, hogy itt és most ebben a formában kellene támogatni azt a kultúrát, amelyet egyébként DSZ példaképe és főnöke az egész trollapparátusával tudatosan és szisztematikusan rombol körülöttünk.
Mindannyian tudjuk, hogy ami történik, nem normális. Ebből az idiotisztikus és nyomasztó összegből – fejenként 16-17millió forint – meg lehetett volna menteni a József Attila Kört. Lehet nézegetni a díjazottakat innen, onnan, de hát mégiscsak: OJD, aki az elvbarátaival egy-két éve még más írók, többek közt a barátaim ellen uszított a pártlapban.
Az már szinte részletkérdés, hogy a „nagytekintélyű zsűri” 2 év után kötelezően (!) kiszór legalább öt személyt; ez a zsűri a leírás szerint nem azonos a kuratóriummal. „Nyugodt munkakörülmények”, igen, az nyilván így néz ki.
Biztos lehetne még ennél is aggasztóbb ez a történet, de az én ingatag mentális egyensúlyomnak ez is bőségesen elég. Úgyhogy: „Hát igen: nem” (Esterházy).
Ezt a nyilvánosságot kerülve is elmondtam volna, ha megkérdeznek előtte, de ez nem történt meg.
Mellesleg 34 éves vagyok, meg sem kaphattam volna.

p.s. Harmath Artemisz legjobb szándékaiban nem kételkedem. Térey Jánost közel éreztem magamhoz, a halála sokkolt, mindez azonban nem változtat a fentieken.

A PIM által alapított Térey János Alkotói Ösztöndíj Kuratóriuma tegnap hozta nyilvánosságra azoknak a középgenerációhoz tartozó alkotóknak névsorát, akiket ösztöndíjra javasol. Az Ösztöndíjbizottság Demeter Szilárd főigazgató javaslatára úgy döntött, hogy a Bartók Imre által üresen maradt díjat Bartis Attila írónak ítéli. Az író a felkérést köszönettel elfogadta.

Az ösztöndíjra jelöltek listája a következőképpen alakul: Bartis Attila, Berta Zsolt, Czilli Aranka, Csehy Zoltán, Csender Levente, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Garaczi László, Győrffy Ákos, Hász Róbert, Háy János, Hodossy Gyula, Kemény István, Keresztesi József, Király Zoltán, Kollár Árpád, Kürti László, Lackfi János, Lanczkor Gábor, Láng Zsolt, László Noémi, Lázár Balázs, Lőrincz P. Gabriella, Lövétei Lázár László, Majoros Sándor, Márton László, Molnár Vilmos, Nagy Koppány Zsolt, Orbán János Dénes, Orcsik Roland, Rózsássy Barbara, Sajó László, Sántha Attila, Solymosi Bálint, Szálinger Balázs, Száraz Miklós György, Szilasi László, Szőcs Petra, Terék Anna, Varga Melinda, Végh Attila, Vörös István, Zalán Tibor, Zoltán Gábor, Zsille Gábor.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Gusztos István szerint:

    Bármivel is magyarázzák, e „kitüntetést” átvenni – legalábbis szerintem – súlyos jellemtelenség. Nem az első persze a maga nemében – gondoljunk csak a Magyar Művészeti Akadémiára. Ám Demeter Szilárdtól s azoktól, akik bármi okból is, de társául szegődtek…

    … ha az ember teheti, legyen valamennyire öntudatos, büszke: ne engedje meg akárkinek, hogy kitüntesse…

    https://hirklikk.hu/kozelet/minden-mondasunk-ervenyet-vesztette-mar/359248

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top