+ Film

Vagyóczky Tibor operatőr rangos európai díjat kapott

Az idén 89. születésnapját ünneplő Vagyóczky Tibor operatőr veheti át az Európai Operatőr Szövetség (IMAGO) The IMAGO International Tribute Award díját, amelyet a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny gáláján adnak át február 7-én Budapesten, a Pesti Vigadóban.

A Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera és lámpakölcsönző céggel közösen szervezett eseményen idén először aranygyűrűt is adományoznak, amelyet kiemelkedő szakmai munkájuk alapján Krajnyák Péter focus pullernek és Bottyán Marcell segédoperatőrnek ítéltek oda.

A február 7-i díjátadón jelentik be hivatalosan azt is, hogy az Európai Operatőr Szövetség, az IMAGO Vagyóczky Tibort a szervezet első magyar tiszteletbeli tagjává is választja. Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas művész, egyetemi tanár olyan filmeket fényképezett, mint Keleti Márton 1962-es Esős vasárnap című filmje vagy Banovich Tamás 1967-es alkotása, az Ezek a fiatalok.

Vagyóczky Tibor 2001 és 2003 között az IMAGO elnöke volt. Akkor készült a Képek készítése: Az európai operatőr század című könyv, amely azóta is az egyik legátfogóbb mű az európai operatőrművészetről.

Korábban már nyilvánosságra került, hogy III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen Máthé Tibor, Jancsó Nyika és Szalai András életműdíjban részesül, Hajdú Miklós fővilágosító Bojkovszky Béla díjat kap, míg Bille László először veheti át a Kameraman díjat, Kovács László pedig az ugyancsak idén létrehozott Fénymegadó díjban részesül.

A Zsigmond Vilmos által 2005 óta támogatott diák kategória mellett idén négy kategóriában – játékfilm, tévéfilm, dokumentum, kisjátékfilm – adnak át díjakat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top