+ Színház

Pintér Béla Baumgarten-emlékdíjas lett

A 5 200 000 forintos összdíjazású öt díj és hat jutalom közösségi finanszírozásban jött össze.

Keresés a weben

Tavaly tavasszal jelent meg a hír, hogy Kukorelly Endre kezdeményezésére feltámasztják a Baumgarten-díjat. – adja hírül a dunszt.sk.

A díjat eredetileg Baumgarten Ferenc Ferdinánd alapította, 1929-től 1949-ig ítélte oda a Baumgarten Alapítvány, olyan irodalmároknak, mint például Krúdy Gyula, Füst Milán, Schöpflin Aladár, József Attila, Weöres Sándor.

A 2020-as év díjazottjai: Marno János, Márton László, Pintér Béla, St.Turba Tamás, Christina Viragh

Jutalomban részesült: Bán Zoltán András, Bartók Imre, Csehy Zoltán, Kulcsár-Szabó Zoltán, Peer Krisztián, Szilágyi Zsófia

Kukorelly – aki maga egymillió forinttal szállt be a projektbe – az állami művészeti díjazás ellenében, közösségi finanszírozással tervezte feltámasztani a maga idejében az egyik legfontosabb irodalmi elismerést. A terv sikerült, ma – miként a terv szerint majd minden évben – öt díj és hat jutalom talált gazdára, melyek összdíjazása idén 5 200 000 forint.

A díj első kurátora Kukorelly Endre, szakmai tanácsadók: Kemény István, Margócsy István és Nemes Z. Márió.

Tanácsadók javaslatai alapján én vállaltam a döntést – engem lehet kritizálni érte. Ez is a díj hagyománya: egyetlen kurátor választ. Nem életfogytig, mint Babits Mihály, csupán három évig, aztán lemond, és másvalaki folytatja – mondja a Baumgarten-díj odaítéléséről Kukorelly Endre.

Kukorelly nem tervezi új „fősodor” kialakítását. Azt reméli, odafigyelnek a díjazottakra:

Semmi garancia nincs amúgy semmire. Mi, valamennyien lehetünk garanciák: az irodalom aktorai és a művelt, érdeklődő közönség, a civil öntudat, a civil politikai kurázsi.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top