+ Képzőművészet

Siófokon helyezik végső nyugalomra Varga Imre szobrászművészt

Szerdán 11 órakor búcsúznak a 97 éves korában elhunyt Varga Imre szobrászművésztől, a nemzet művészétől Siófokon, a Szépvölgyi utcai újtemető ravatalozójában.

Az elhunytat Siófok önkormányzata saját halottjának tekinti, végakaratának megfelelően helyezik örök nyugalomra szülővárosában.

A gyászoló család azt kéri a megemlékezőktől, hogy részvétüket egy szál fehér virággal fejezzék ki. Az elhunyt hamvait a nyilvános szertartás után szűk családi körben helyezik örök nyugalomra Siófokon a Kele utcai temetőben lévő családi sírba.

A neves művész hosszan tartó betegség után december 9-én hunyt el otthonában. Varga Imre a nemzet művésze, több magas hazai és külföldi állami kitüntetés birtokosa, a kortárs magyar szobrászművészet iskolateremtő megújítója, a klasszicista-realista eszményt újraértelmező monumentális szoborkompozíciói kultúrtörténeti jelentőségűek. Hazai és külföldi tereken, templomokban, középületekben több száz alkotása látható. Szobrai állnak Belgiumban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Izraelben.

Varga Imre: Mártírok szoborcsoport (töredék), fotó: hellosiofok.hu

Varga Imre munkásságát egyebek közt Munkácsy-, Kossuth- és Herder-díjjal, érdemes és kiváló művészi címmel, a Magyar Érdemrend középkeresztjével, Prima Primissima díjjal tüntették ki. A Berlin-Brandenburgi Művészeti Akadémia egykori levelező tagja volt, kitüntették a Német Szövetségi Köztársaság I. osztályú érdemrendjével, a brit Jean Masson Davidson-díjjal, az Olasz Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjének lovagi fokozatával, a Francia Köztársaság Művészeti Érdemrendje Parancsnoki Jelvényével. A szobrászművész Hajdúböszörmény és Siófok díszpolgára.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top