+ Természet

Teknősök és a fókák segítségével jósolják meg az időjárás-változást

Teknősök segítségével, a rájuk erősített monitorozó eszközökkel jósolják meg tudósok az óceánok hőmérsékletének változását.

A tengerek és óceánok hőmérsékletének mérése és a változások megjövendölése kulcsfontosságú a hosszú távú időjárási prognózisok szempontjából. Egy japán kutatócsoport ezért szokatlan módszerrel fejleszti a jóslatok pontosságát.

A tudósok öt tengeri teknőst engedtek szabadon Indonéziában. Mindegyik hátára egy eszközt erősítettek, ezekkel három hónapon át gyűjtöttek adatokat az Arafura-tengerben. Az információk alapján megállapították, hogy a víz hőmérséklete 0,4 Celsius-fokkal lesz magasabb a megszokottnál három hónappal később.

A jövendölés szinte teljesen megegyezett a műholdak által megfigyelt valódi hőmérséklet-változással – mondta el Szato Kacufumi, a Tokiói Egyetem tengerbiológusa és Doi Takesi, a Japán Tenger-Föld Tudományos és Technológiai Ügynökség munkatársa.

Mind az öt teknős az Észak-Ausztrália és Új-Guinea közötti Arafura-tengerbe vándorolt és ott is maradt három hónapon keresztül, míg az adatok továbbítása befejeződött – közölték a tudósok.

„A tengeri teknősök merülése során sikeresen rögzítettünk több mint ezer mélytengeri hőmérsékletet 2017 júniusa és októbere között”.

Az óceánok hőmérsékletét mérő vizsgálatokat műholdakkal és egyéb, köztük 2000 méter mélyre süllyedő eszközökkel is végzik. A megszokott módszerek azonban pontatlanok, ha a hőmérsékletek változásáról van szó, az eszközöket ugyanis nem lehet használni sekély vízben.

Mivel az Antarktisznál lévő, hideg Déli-óceánban nem vethetők be a tengeri teknősök, ott a tengerbiológusok a fókákat használják a vízhőmérséklet megfigyelésére.

„Ha választhatnánk egy olyan állatot, amely minden tengeri területen áthalad, létrehozhatnánk a Föld óceánjait lefedő megfigyelési hálózatot is”

– mondta Szato.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top