+ Történelem

Sürgősséggel megszüntették a Román Forradalom Intézetet

A román kormány sürgősségi rendeletet fogadott el hétfői ülésén a Ion Iliescu által vezetett Román Forradalom Intézetének megszüntetéséről.

A kormányrendelet indoklásában az áll, hogy az intézet eredményei elhanyagolhatók voltak a ráfordított közpénz mértékéhez képest. A kormány ugyanakkor azt is felrótta, hogy az intézet „politikai platformként” működött, és azért szervezett rendezvényeket, hogy forradalomértelmezésével nyilvánosan ellentételezze azokat a forradalommal kapcsolatos ügyészségi vizsgálatokat, amelyek keretében vádlottként vizsgálják többek között Ion Iliescu volt román elnököt is.

Az intézetet azzal a deklarált céllal hozták létre 2004-ben, hogy tudományosan elemezze politikai, gazdasági és társadalmi síkon az 1989-es román forradalom előzményeit, történéseit és következményeit. Az intézet vezető tanácsába ugyanakkor épp azok a személyiségek kerültek, akik a Ceausescu-diktatúra megdöntése után átvették a hatalmat Romániában: Ion Iliescu, mellett Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes.

A Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában Ion Iliescu „megengedhetetlen disznóságnak” nevezte az intézet megszüntetését.

„Ezzel lemondunk a román forradalomról, lemondunk a tanulmányozásáról. (.) Ez olyan kiemelkedő pillanata volt a történelmünknek, amely meghatározta mindazt a változást, amelyen átment az ország az utóbbi harminc évben. Hogy mondhatnánk le róla? Hol történik még ilyen a világban?”

– idézte a Mediafax hírügynökség az intézkedés miatt tiltakozó Iliescut.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top