+ Irodalom

Megjelent A Pál utca fiúk hangoskönyvben – 70 éves a Móra Kiadó

Idén lesz 70 éve, hogy a Móra Kiadó mesekönyvei, verseskötetei, ifjúsági regényei és ismeretterjesztő kiadványai részei a gyermekes családok mindennapjainak. A kerek évforduló alkalmából a kiadó több különleges kiadványt jelentet meg, elsőként A Pál utcai fiúk hangoskönyv változatát, Vecsei H. Miklós tolmácsolásában.

Molnár Ferenc az UNESCO Index Translationum adatai szerint a 4. legtöbb nyelvre lefordított magyar szerző, művei jelenleg 132 nyelven elérhetőek. Legnépszerűbb könyvét, A Pál utcai fiúkat, napjainkig közel 40 nyelvre fordították le, hazánkban kötelező olvasmány, több országban ma is ajánlott irodalom az iskolákban.

Egy hazai felmérés szerint az Egri csillagok után ez a legkedveltebb magyar szépirodalmi regény. Sikerének titka a különösen változatos írói eszköztárban rejlik, és abban, hogy minden valóságos benne: a helyszín, a nyelvezet, a felnőtt-gyerek konfliktusok teljesen életszerűek, a szereplők személyisége kimunkált, a cselekmény vonalvezetése drámai, mindvégig izgalmas.

Molnár olyan örök érvényű értékeket vonultat fel, mint a barátság, együttérzés, önkritika, felelősségérzet, szolidaritás, becsület, tisztelet, megbocsátás, jellemesség, bátorság, hazaszeretet, hatalomvágy legyőzése.

A Pál utcai fiúk a Móra történetének egyik legtöbb kiadást megért műve, jelenleg az 58. kiadásnál tart. Egy olyan kiemelt jelentőségű könyv, melynek üzenete a 21. századi ember számára is aktuális.

A könyv mellett 2017-től elérhető a Móra kiadásában a Vígszínház azonos címen futó musicalének kottafüzete is.

A Pál utcai fiúk hangoskönyvváltozata a szerző születésének 142. évfordulóján jelenik meg, melyet a Vígszínház 4. éve telt házzal futó darabjának Nemecseke, Vecsei H. Miklós olvas fel.

A hangoskönyv bemutatója a megjelenés napján, 2020. 01. 11-én 12.00 – 14.00 óra között lesz a Móra Kiadó Mintaboltjában (1066 Budapest, Jókai utca 6.), ahol Vecsei H. Miklós dedikálja a kiadványt.

„A Pál utcai fiúk visszahozza nekem azokat az éveket az életemből, amikor még nem volt okostelefonom, hanem barátaim voltak, játékaim, tereim, amikor még időtlen volt az életem, egy derűs folyam volt az egész, amikor az ember azt érzi, hogy tényleg él. Nemecsek Ernő megformálásával igyekszem azoknak a fiataloknak a lelkét a vállamra venni, akik szeretnének bátrak lenni, akik ki akarnak állni egy ügy mellett, amiért akár az életüket is képesek feláldozni. Azt gondolom, nagyon nagy szükség van most azokra az emberekre, akik azt keresik, hogyan lesz jobb a többieknek, akik hisznek abban, hogy képesek összefogva másokkal megváltani a világot.”

– mondta el Vecsei H. Miklós.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top