+ vallás

Debrecenben 3 órás szertartással felszenteltek egy ortodox templomot

MTI/Czeglédi Zsolt

Felszentelték a debreceni Szent Háromság ortodox templomot szombaton, a liturgiát Márk metropolita, az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéjének kormányzó főpásztora mutatta be.

A háromórás szertartás után Márk metropolita, aki oroszul méltatta az eseményt, a megjelent hívek előtt elmondta, több éven át voltak liturgiák, istentiszteletek a Késmárk utcai templomban, amely azonban eddig nem volt megszentelve, most felajánlották “ajándékként Istennek”.

A metropolita arra kérte a jelenlévőket, a jövőben jöjjenek minél többen a templomba, hiszen annak ajtaja mindenki előtt nyitva áll.

Beszéde végén köszönetet mondott mindazoknak, akik felépítették, berendezték a hagymakupolás épületet.

Sipos Barnabás helyi parókus ünnepi beszédében visszatekintett az elmúlt évtizedre, azt mondta, 2010 óta fokozatosan adatott meg mára az, amit elértek. Annak idején egy kétállásos garázsból alakították ki a templomot, amelynek létrehozásához a magyar államtól kétszer kaptak támogatást: 2011-ben hétmillió, idén pedig ötmillió forintot. Debrecen önkormányzata az idén kétmillió forinttal járult hozzá az egyházközség működéséhez.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, az önkormányzat büszke arra, amit az ortodox egyházközség létrehozott. A városban az ortodoxok a XVI. századtól jelen vannak, ám felszentelt templomuk eddig nem volt. Reményei szerint a hitélet, a közösségépítés mellett a többi egyházhoz hasonlóan csatlakoznak majd egyéb tevékenységekhez, például működtetnek szociális intézményeket is.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Toller Béla

    2019-12-29 - 17:34

    Csak egyetlen egy kérdésem van ezzel kapcsolatban ? Miért nem a templom melletti házban van a Beruházási Bank új székhelye ? Az is az EU-ban van már ! Jelzem, Héviz sincs messze, ha az ottaniaknak imádkozni lenne kedvük, ide is jöhetnek (közben az új orosz rádiót is hallgathatják). Mi az, ami nem vonzza Ivánékat Debrecenbe ?Tegyék már fel maguknak a kérdést !

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top