+ Irodalom

Magyar-zsidó kórkép gyógymód nélkül

Néhányan a 2. zsidótörvénnyel kitaszítottak közül

Sötétségből sötétségbe

Akit esetleg érdekel, azaz tudni szeretné, hogy adandó alkalommal hogyan sétál, hogyan sétáltatják majd a szakadék szélére, és hogyan lövik bele a mélységbe, az a kíváncsi személy, Harsányi László könyvéből ismét megismerkedhet a módszerrel. Azért mondom, hogy ismét, mert az elmúlt hetvenöt évben más-más összefüggésben, más-más nézőpontból számos könyvből megtanulhattuk, amit az ember képtelen valóban megtanulni. Mert ép ésszel fel nem fogható ez a világos társadalmi-történelmi képlet: a többségi társadalom időnként kinyírja a kisebbséget, ha érdeke úgy kívánja.

Harsányi László, aki egy ideig az NKA elnöke majd a Holokauszt Emlékközpont igazgatója volt, az OMIKE, azaz az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület öt évtizedes történetét dolgozta fel egy terjedelmes, képekkel gazdagon illusztrált kötetben. És persze olvashatjuk a könyvben az előzményeket, a magyar zsidó vagy zsidó magyar egyesületi kezdeményezések sorsát is, amely minimum olyan érdekes és tanulságos, mint az OMIKE története.

A szabadságharcban vérüket hullató zsidóktól a negyvennégyes vérüket ontó vészkorszakig tanulságos utat járt be a zsidónak nevezett magyarság. A kulturális egyesületeikben a magyar kultúrát szolgáló, a magyarságukat büszkén dédelgető, az áttéréseikkel a többségi társadalomhoz asszimilálódó, majd a numerus clausussal és a zsidótörvényekkel totálisan kirekesztett magyarok útja nem csak a zsidó származásúak számára tanulságos. Minden népcsoport így járhat, örmény, ukrán, tuszi, kurd, de akár a magyar is, ha kisebbségbe szorul valahol. És nem számít, hogy a zseniális hazai zenész, író, színész – Dohnányi Ernőtől Fischer Annie-ig, Ráday Imrétől Salamon Béláig, Molnár Ferenctől Szép Ernőig – kitaszíttatik a társadalomból: a többségi nemzet tűri.

A könyv látlelet, ténygyűjtemény, adatkincstár. Érvényes tanulságot nem ad, s nem is adhat. A recenzens sem lehet ilyen merész. De annyit talán leírhatok, hogy amikor a gyűlölet bármilyen népcsoport iránt először emelkedik állami szintre egy jogszabályban, rendeletben, törvényben, akkor ki kell menni az utcára. Mert akárkit ütnek, téged ütnek. És van, ami rosszabb a halálnál.

A fényből a sötétbe borítója (Szüts Miklós akvarellje)

(Harsányi László: A fényből a sötétbe, Napvilág Kiadó, 2019)

Nógrádi Gábor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top