+ Képzőművészet

Látogatottsági csúcsot döntött Berlin új múzeuma, a James Simon Galéria

Minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntött a berlini Múzeumsziget új kapujának számító James Simon Galéria, amely júliusi átadása óta több mint egymillió látogatót vonzott.

A 134 millió euróból megvalósított épületet David Chipperfield brit sztárépítész tervezte.

A galéria több mint 4000 négyzetméteres kiállítóterülettel rendelkezik és egy előadóteremnek is otthont ad. Legfontosabb funkciója, hogy a Spree folyó szigetén található összes múzeum bejárataként szolgál.

„Boldogok vagyunk, hogy a James Simon Galéria ilyen rövid idő alatt minden látogatottsági rekordot megdöntött, és a berlini Múzeumsziget legfőbb látnivalójává vált”

– mondta Michael Eissenhauer, a berlini állami múzeumok főigazgatója.

Az épületet, amelyet Angela Merkel német kancellár nyitott meg júliusban, James Simon zsidó származású német vállalkozóról és műgyűjtőről nevezték el, aki a 19. század második felétől 1932-ben bekövetkezett haláláig mintegy 10 ezer műtárgyat adományozott a berlini múzeumoknak és ezzel Németország egyik legnagyobb művészeti mecénása volt.

A Múzeumsziget a német főváros egyik legfőbb nevezetessége. A Pergamon Múzeum legfőbb kincsét, az ókori mezopotámiai nagyváros, Babilon legjelentősebb építészeti emlékének számító világhírű Istár-kaput naponta ezrek csodálják meg, akárcsak “a szépség istennőjét”, a Neues Museum kissé elsötétített kupolatermének üvegszekrényében elhelyezett 3400 éves Nofertiti-mellszobrot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top