+ Irodalom

Könyvek, melyek alapvetően átformálják az ember életét

Cath Crowley könyve, a SZAVAK KÉKBEN talán ilyen. De az biztos, hogy ilyen könyvekről szól. Ilyen könyvekről is.

Cath Crowley: Szavak kékben [Words in Deep Blue] – Menő Könyvek, 2019 – fordította Molnár-Hartinger Emese – 272 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 978-963-4037-37-8

Nehezen besorolható könyv a Szavak kékben

Bár angolul is gyerekkönyvkiadónál jelent meg, s magyarul is egy gyerekkönyvkiadó kamaszoknak szóló szekciójában, mégis azt gondolom, hogy ebben a könyvben ennél több lapul. Nagyjából tizenhat éves kortól felfelé – korhatár nélkül – bárkinek élmény lehet, mert…

A Szavak kékben összetett és szerteágazó könyv, s éppen emiatt az egyszerűségből fakadó komplexitás miatt bárkit megérinthet. Legfőbb „hívószavai” talán: a gyász, a szerelem, a titok. És emellett az egész könyv egy szerelmi vallomás a könyveknek: ebben a könyvben szinte minden a könyvek körül forog, a könyvek miatt dől el, a könyveken áll vagy bukik. S mindez nem erőltetetten, hanem azon a természetes módon, ahogy a könyveket – a hagyományos papír alapú köteteket! – szeretni lehet.

Rachel tizenöt éves volt, amikor beleszeretett

addigi legjobb barátjába. Pont akkor vallott volna, amikor családjával elköltözött a városból. Henry, aki akkor éppen másba volt szerelmes, nem is tudott az érzelmek fellángolásáról. Rachel három évvel az elköltözés – és tíz hónappal testvére halála után – visszatér a városba. Menekül a gyász elől.

Henry és családja egy antikváriumot működtet,

egy olyan üzletet, mely elsősorban az emberségről, az egymás – és a könyvek – iránti nyitottságról szól. És nem a profitról. (Még az üzlet macskáját is Ray Bradbury-ről nevezték el.) Persze, az effajta szerelemből üzemeltetett boltot sem lehet a végtelenségig működtetni. Még Ausztráliában sem. Rachel, bár nem akar Henryvel együtt lenni, mégis beáll a könyvesboltba dolgozni. Az a feladata, hogy katalogizálja az Üzenetek Könyvtárában található bejegyzéseket (ezekből olvashatunk egy csokorra valót a könyv fejezetei közé ékelve).

„…Vajon az ember megválaszthatja, merre tartson az élete? Azt nem befolyásolhatjuk, hogy hol és mikor születünk, hogy ki és hogyan szeret bennünket először, vagy hogy mi kibe szeretünk bele – legalábbis szerintem. És azt sem befolyásolhatjuk, hogy kit és hogyan szakítanak el tőlünk…”

Az Üzenetek Könyvtára

a boltnak az a része, ahol olyan könyvek vannak, amelyeket nem eladásra szántak. Az itt található kötetekbe mindenki/bárki beleírhatja vagy beleteheti üzeneteit, jegyzeteit, megjegyzéseit. Az Üzenetek Könyvtára olyan kommunikációs csatorna, melyben konkrét személyeknek ugyanúgy lehet üzenni, mint „csak úgy” nyomot hagyni. (Három éve itt hagyott szerelmes sorokat Rachel is Henrynek.)

A testvér elvesztése feletti fájdalomból eredő gyászból fakadó bezárkózás – összeadva a Henry iránti érzelmek tisztázatlanságával – olyan eseményeket és intenzív érzelmi viharokat indít el, melyek szükségszerűen feszültséghez vezetnek. Ez a feszültség mozgatja az egész történetet, s ez az, ami – minden egyediségével együtt is – ismerős lehet annak, aki volt már kamasz. Aki volt már szerelmes.

„…
– Minden rendben lesz – mondogatja Rachel.
– Hogyan? Hogyan lesz minden rendben? Ez a világvége, mármint a valódi világvége.
– Nem az.
– Igazad van, mert a világvége is jobb ennél.
…”

A történetet a főhősök elbeszéléséből ismerhetjük meg,

egymás követve sorjáznak a Henry és Rachel című fejezetek, s így az olvasó mindkét oldalát követheti a történetnek. Van úgy, hogy ugyanazt az eseményt mesélik el más nézőpontból és olyan is akad, amikor továbbvezetik a másik által megkezdett történetet.

Miközben Henry és Rachel kapcsolatát követi az olvasó, azonközben kibontakozik a bolt története, és több furcsa szereplő alakja is. Cath Crowley könyvében még a mellékszereplők sem papírízű sematikus figurák. A Szavak kékben lapjain megelevenedik Rachel halott testvére…

A Szavak kékben olyan könyv, amit „egy bizonyos kor felett” bárki élvezettel olvashat. Olyan a könyv, hogy a lekérgesebb szívű, legcinikusabb, legkiábrándultabb olvasó is hajlandó szurkolni a fiataloknak.

A kamaszoknak szóló könyvekről gyakran szoktam írni,
hogy a szülők miért adják a gyerekeik kezébe, s előtte miért olvassák el.
A Szavak kékben kapcsán az a gyanúm, hogy
ezt a könyvet
a majdnem-felnőtt kamaszok fogják a szülők kezébe adni. Emlékeztetőül.

Könyvek, melyek alapvetően átformálják az ember életét
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top