+ Történelem

Elolvashatod Magyarország legfontosabb dokumentumát!

Te tudod, hogy Trianon békediktátuma miként szabályozta a magyar légiközlekedést? Most ez is megtudhatod. Első kézből, a Szépmíves Könyvek kötetéből.

Trianon / A békeszerződés – Szépmíves Könyvek, 2019 – sajtó alá rendezte Bank Barbara és Kovács Attila Zoltán – 338 oldal, keménytáblás kötés – ISBN 978-615-5662-77-5

A magyarság történelmének legkibeszéletlenebb traumája

a trianoni békerendszer és annak máig ható következményei. Az első világháborút lezáró szerződés a magyarság szempontjából a legfontosabb dokumentum. Közel s távol, beleértve a környező országokat nincs – és nem is lehet – olyan ember, akit ez a dokumentum nem érint. Közvetlenül és közvetve. Van, akinek gyász, trauma, veszteség, s bőven van olyan is, akinek örömünnep. Ezt a két álláspontot kellett volna – értem, hogy szinte lehetetlen – összefésülni az elmúlt száz évben.

Nincs még egy olyan XX. századi írott szöveg, amelyről ennyi szó esett volna

Ugyanakkor nincs még egy olyan döntés, mely ennyire kibeszéletlen/kibeszélhetetlen lenne. Az előző két mondat közötti ellentét csak látszólagos. Hiszen, amikor Magyarországon szóba kerül Trianon, akkor – tisztelet a kevés kivételnek – a ráció helyét elfoglalja a túlcsorduló érzelem. A máig ható (fantom)fájdalom, a gyász, a veszteségérzet, a megalázottság érzése, a szeparációs szorongás sajátos formája és az ezekből következő revansvágy sok értelmes lépésnek, előremutató kezdeményezésnek gátja még ma is. Ráadásul, aki túllépne az érzelmi megközelítésen, azt gyakran kiközösítik, megbélyegzik, pellengérre állítják. Ma is.

A traumát fel kell dolgozni,

a fájdalmat – és nem a múltat! – el kell engedni. Tovább kell/kellene lépni, hiszen az aláírás századik évfordulója cifra eseményeket hozhat, ha nem vagyunk észnél. Bármennyire is el vagyunk késve, a feldolgozásban óriási szerepet kellene vállalnia az oktatásnak. De az oktatási rendszer szereplőit – az elmúlt száz évben – senki nem készítette fel arra, hogy érdemi lépéseket tehessenek. Marad az önképzés – azoknak, akinek tényleg fontos Trianon.

orbán viktor trianon

Ezüst mandzsettagomb (A szerző tulajdona)

Dunát lehetne rekeszteni a témával foglakozó könyvekkel, emlékművekkel, csecsebecsékkel, s ember legyen a talpán, aki ki tudja választani, mi az, ami ebből értéket képvisel…

És itt álljunk meg egy szóra!

Tegye fel a kézét, aki olvasta a békeszerződés szövegét!

(Ha a kósza szaktörténészeket nem számítjuk, akkor nem sokan lehetnek.)

Most az kacsintson, aki legalább tartotta a kezében a Trianoni Békeszerződés teljes szövegét!

Fura, nem? Ennek közkézen kellene forognia! A rendszerváltás óta eltelt három évtized, s nemzeti érzés, a nemzeti hova- és idetartozás fontos, sokak számára nagyon fontos érzés lehet. Újra. De, ha eddig bement a magyar ember a magyar könyvesboltba, akkor hiába kért olyan könyvet, amiben benne van a teljes szöveg.

2019 őszén megváltozott ez a helyzet! A Szépmíves Könyvek kiadásban megjelent a békeszerződés szövege. Ott van már a könyvesboltok polcain. Jövőre ilyenkor, ha valaki Trianonról kesereg, azonnal feltehetjük neki a kérdést, hogy

olvasta-e a békeszerződés szövegét?

Nemleges válasz esetén pedig teljes joggal – és jelentőségteljesen – hümmöghetünk, hiszen ott van a könyvesboltok polcain.

Ráadásul jól szerkesztett, magyarázó jegyzetekkel ellátott igényes kiadásban. Az eligazodást támogató tartalomjegyzékkel, és olyan (tér)képmelléklettel, mely segít a szöveg megértésében.

***

Ha ez a könyv nem lesz abszolút bestseller 2020 nyarára, akkor – pártállástól, vallási és politikai hovatartozástól, értékrendtől függetlenül – tényleg lesülhet a pofánkról a bőr…

Elolvashatod Magyarország legfontosabb dokumentumát!
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. kara kozgun szerint:

    http://www.szemcseppek.blog.hu rózsaszín ködlátás ellen Mi az, hogy Trianon? Mindenki magyaráz, hazudozik! Mint mondtak, írtak a szemtanúk?

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top