+ Film

Mi történik az emberrel, ha teljesen elzárják a szeretettől? – Kocsis Ágnes új filmje Rotterdamban

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmjét meghívta a januári rotterdami nemzetközi filmfesztivál.

Kocsis Ágnes, a Filmalap támogatásával készült Éden című új mozifilmjének a világpremierje a január 22-én kezdődő, nagy szakmai presztízsnek örvendő fesztivál Big Screen versenyprogramjában lesz. A Friss levegő és a Pál Adrienn című filmek író-rendezőjének új alkotását a hazai közönség a Budapest Film forgalmazásában a tervek szerint tavasszal láthatja.

A magyar-román koprodukcióban, belga részvétellel készült Éden egy különös szerelmi történet, amelynek főszereplője egy harmincas évei végén járó nő, aki mindenre allergiás, ami a modern civilizációval jár: kémiai anyagokra, légszennyezésre, rádióhullámokra, ezért teljes elszigeteltségben él – olvasható a tájékoztatóban.

Kocsis Ágnes harmadik mozifilmje elsősorban az emberi magány metaforája.

„Az érdekelt, hogy mit tesz az emberrel a teljes izoláció, a valódi szeretet hiánya, mennyire fontosak az emberi kapcsolatok az életünkben, és hogy mindez milyen kölcsönhatásban van a körülöttünk lévő világgal, a természettel, amelyben élünk”.

A humorral és iróniával finoman átszőtt Éden társ-forgatókönyvírója Ivo Briedis, Németh Gábor és Andrea Roberti, az operatőre Tóth Widamon Máté, vágója Mezei Áron, a látványtervezője Vinnai Petra volt, a jelmezeket Kiss-Matyi Mónika tervezte. A Mythberg Films gyártásában készült Éden vezető producere Berger József.

Az Éden főszerepeit Lana Baric horvát színésznő és Daan Stuyven belga rockzenész játssza, aki a mozivásznon főszerepben Kocsis Ágnes filmjében lesz először látható. Bocskor-Salló Lóránt mellett, aki korábban a Magashegyi Underground menedzsere és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színésze volt, számos ismert magyar színész is szerepel a filmben.

Kocsis Ágnes első játékfilmjét, a Friss levegőt a cannes-i fesztiválon, a Kritikusok Hete szekcióban mutatták be, majd az Európai Filmakadémia Discovery Award kategóriában jelölte az év négy legjobb elsőfilmje közé 2006-ban. A Friss levegő több mint 80 nemzetközi filmfesztiválon vett részt, és 14 díjat nyert. A vírus című rövidfilmje ugyanebben az évben 3. díjat nyert a cannes-i fesztivál Cinefondation szekciójában. Pál Adrienn című második játékfilmje 2010-ben megkapta a filmkritikus szövetség, a FIPRESCI rangos díját Cannes-ban, melyet 20 nemzetközi fesztiváldíj követett. A rendezőt 2011-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top