+ Képzőművészet

Kiosztották az Esterházy Art Award 2019 díjait

Fotó: Végel Dániel

Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter az Esterházy Art Award 2019 díjazottjai. A díjat kétévente ítélik oda, az elismeréshez kapcsolódó kiállítás a fiatal magyar művészeti szcéna teljesítményeinek legfontosabb felvonultatása.

A 260 pályázatból szakmai zsűri választotta ki a 25 jelöltet. Kiállításuk Esterházy Art Award – Short List 2019 címmel 2019. december 13-tól 2020. január 26-ig látogatható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, Budapesten.

A díjátadó alkalmából az Esterházy Privatstiftung a Ludwig Múzeumnak ajándékozta Lois Weinberger, tiroli születésű képzőművész Mezei út, Lackenbachi kastély 2019 című hatrészes alkotássorozatát.

Fabényi Júlia és Ottrubay István. Fotó: Végel Dániel

Short List 2019

Az Esterházy Art Award kulturális jelentősége nem csupán a díj odaítélésében, hanem a kapcsolódó kiállításban is megnyilvánul. A tárlat méreténél, központi szerepénél és a jelölt művészek gondos kiválogatásánál fogva a fiatal magyar művészvilág legmértékadóbb és legátfogóbb összegzésének minősül, így valamennyi jelölt művész alkotása egyből reflektorfénybe kerül. Az Esterházy-család kitüntetéseinek történetéhez igazodva a művészeti díj szimbólumának/jelképének az Aranygyapjas rend jelvényén található arany kosbőrt választottuk: fénylő bundájának fürtjei hulljanak aranyesőként a jelölt művészekre!

Az Esterházy Art Award – Short List 2019 című kiállítás a magyarországi kortárs művészeti szcéna 25 meghatározó pozícióját prezentálja, ezáltal bepillantást enged a fiatal képzőművészek folyamatosan formálódó gondolatvilágába és alkotási folyamatába. Feltűnően gyakran találkozunk a bemutatott alkotásoknál a képi világ manipulációjával, a fake news jelenséggel, valamint természeti témákkal. Ezzel szemben a korábban meghatározó absztrakt vagy geometrikus festészeti tradíciókat és konceptuális művészetet észrevehetően kevesebben gyakorolják. Feltűnő az is, hogy milyen sokan hoztak létre komplex térinstallációkat.

Fotó: Végel Dániel

A díjra jelölt, egyben kiállító művészek:

Albert Ádám, Batykó Róbert, Ember Sári, Felsmann István, Fridvalszki Márk, Gosztola Kitti, Győri Andrea Éva, Halász Dániel, HeyWeSeeAskShowandDie (Horváth Csaba Árpád és Sipos Eszter), Kalocsai Dorottya, Kiss Adrian, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Mátyási Péter, Molnár Judit Lilla, Molnár Zsolt, Nagy Barbara, Nemes Márton, Puklus Péter, Süttő Anikó, Szabó Ottó, Szalay Péter, Szinyova Gergő, Tranker Kata, Ulbert Ádám.

Az idei díjazottak kiválasztása szinte lehetetlen feladatnak tűnt: mind a 25 kiállító művész egyedülálló, rendkívül meggyőző alkotásokkal van jelen. A független, nemzetközi szakértői zsűri szíve szerint minimum nyolc díjat osztott volna ki.

Fotó: Végel Dániel

Végül konstruktív vita és hosszas érvelések eredményeként megszületett a döntés az idei három díjazottról.

A 2019-es Esterházy Art Award díjazottjai: Győri Andrea Éva, Nemes Márton és Puklus Péter

Az összesen 15.000 euró értékű díj egyenlő arányban oszlik meg a három győztes között.

A zsűri értékelése:

Győri Andrea. Fotó: Végel Dániel

Győri Andrea Éva (*1985 Budapest, Németországban és Hollandiában él) művészeti gyakorlatában kíméletlenül, ugyanakkor humorral és politikai, valamint poétikus színezettel átitatva foglalkozik a női testtel, annak prezentálásával, a privát és nem privát szféra közötti határok kérdését feszegető, a mai napig meghatározó hatalmi normákkal és tabukkal. Rajzai, szobrai és videómunkái a szexualitás, a maszturbáció gyakorlata és a vele kapcsolatos fantáziálás körül forognak, egyben tematizálják a betegségekkel járó egyéb, a betegeket érintő mentális, fizikai és szociális aspektusokat is. Győri munkáival egyrészt csatlakozik a feminista avantgárd mozgalom tradíciójához, miközben harcosan és optimistán vetíti előre, hogy a megszokott struktúrák bármikor megváltoztathatók. (Courtesy Harlan Levey Projects)

Nemes márton és Győri Andrea. Fotó: Végel Dániel

Nemes Márton (*1986, Székesfehérvár, Londonban él és dolgozik) a képkritika kortárs műfaját egyszerre vezeti a techno-glamour mélységeibe és hitetlen Tamás apostol magasságába. Képei tele vannak nyílásokkal, bomlásokkal, ugyanakkor kitörések, színek és szellemi élvezet is jellemzi őket. A képfelület sebeit a relikviákhoz hasonlóan körbekerítette, a keretek, szerkezetek és falak alapjai láthatóvá válnak, ahogy a techno-partyk vizuális kultúrája is. A művész ezzel egyértelműen és gyógyító szándékkal köti össze a közösségi média és a társkereső alkalmazások által ütött sebeket az emberi test sérülékenységével.

Puklus Péter képei. Fotó: Végel Dániel

Puklus Péter (*1980, Budapesten él és dolgozik) térinstallációja meglepő és lélegzetelállító ívet rajzol meg: egyrészt koncentrált fotográfiákat mutat, amelyek a modern-hűvös formanyelv hagyományát követve az emberi test lehetőségeit mutatják be, másrészt nagyméretű vászonképeket és skicceket prezentál gesztusokkal teli, vad festészet formájában. Tematikailag persze mindkettő ugyanazon gondolat körül forog: a túlterhelt én, amint a munka, a család és a testi vágyak igényei között örlődik. Puklus Péter portréművészete meglepően eleven felületekkel ábrázol: egyszerre a klasszicizmus és az expresszionizmus szépségével.

Zsűritagok:

Sandro Droschl, a gráci Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien igazgatója

Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum főigazgatója

Dr. Ottrubay István, a díj alapítója, az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója

Rieder Gábor, az ArtKartell főszerkesztője

Szegedy-Maszák Zsuzsanna, művészettörténész, kurátor, a BTM Budapest-Galéria vezetője

Vitus Weh, az Esterházy Privatstiftung művészeti tanácsadója

Luisa Ziaja, a bécsi Belvedere 21 kurátora

Fenntartható támogatás

Az idei díjazottaknak 2020 tavaszán kiállítása nyílik a kismartoni Esterházy-kastélyban, és a tervek között szerepel egy a korábbi díjazottakat is bemutató németországi kiállítás is.

A korábbi győztesek – Horváth Dániel, Siegmund Ákos, Borsos Lőrinc (2009), Király András, Szabó Ábel, Karácsonyi László Attila (2011), Csató József, Kaliczka Patrícia, Kovács Olívia (2013), Makai Mira Dalma, Kaszás Tamás, Tibor Zsolt (2015), Keresztes Zsófi, Ezer Ákos és Nagy Imre (2017)  – alkotói munkásságát az alapítvány továbbra is figyelemmel kíséri.

A 2009-ben megalapított Esterházy Art Award célja a fiatal, tehetséges magyar művészek felkarolása és a nemzetközi párbeszéd támogatása. A pályázaton festészettel és festészettel határos technikákkal, valamint idén először ezekkel a technikákkal operáló térinstallációkkal lehetett indulni. Az egyenként 5000 euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 45 év alatti magyar képzőművésznek ítéli oda a független, nemzetközi szakmai zsűri.

MEZEI ÚT

Az Esterházy Privatstiftung művészeti programja, a NOW – Esterházy Contemporary nem csak az Esterházy Art Award-ot ítéli oda, hanem Vitus Weh vezetésével támogatja, gyűjti és megbízást ad hely- és témaspecifikus művekre, amelyek párbeszédbe lépnek az Esterházy-család történelmi örökségével.

A projekt célja, hogy a művészi beavatkozás eszközével régi kapcsolódási pontokat és anyagokat keltsen új életre, és különféle helyszíneket helyezzen a figyelem középpontjába. Ennek példája a természet-művészet pionírjának, a Documentán kétszer is szereplő, tiroli származású Lois Weinbergernek MEZEI ÚT, Lackenbachi kastély 2019 című alkotása, amely jelenleg készül a Lackenbachi kastély (Lakompak) reneszánsz kertjében.

A kastélykertben kialakított MEZEI ÚT című művet egy fagombákkal benőtt figura köré épített pavilon és hét színes útszéli házikó (őrház) alkotja. Az út állomásról állomásra vezet az Esterházyak egyik legrégebbi birtokán keresztül. Minden útszéli házikóban található egy vers és egy pecsét, amelyek segítségével szerteágazó, saját úthálózatokat lehet összeállítani. A nyolcadik őrház a Ludwig Múzeum kiállítóterében látható, a nyolcadik pecséttel együtt, s a helyszínen invitálja a látogatókat egy lakompaki kirándulásra, és a további hét pecsét begyűjtésére. Lois Weinberger a kiállítás előterében látható hatrészes műsorozata, amely az Esterházy Privatstiftung ajándéka a Ludwig Múzeum számára, a MEZEI ÚT-at dokumentálja.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top