+ Irodalom

Peter Handke Szerbia iránti szimpátiáját édesanyja származásával magyarázta

A szarajevói városvezetés szerdán nemkívánatos személlyé nyilvánította Peter Handke osztrák írót, aki egy nappal korábban vette át az irodalmi Nobel-díjat.

A boszniai sajtó beszámolói szerint a szavazás egyhangú volt, az indoklás szerint pedig a “népirtás utolsó szakasza maga a népirtás tagadása”, Peter Handke pedig éppen ezt tette, hiszen “a Bosznia elleni támadások idején nyilvános szereplései során egyértelműen a nagyszerb rezsimet támogatta, élén a háborús bűnös Slobodan Miloseviccsel”. A városvezetés közleménye szerint amennyiben az osztrák író Szarajevóba látogatna, az az áldozatok további megalázását jelentené, ezért nemkívánatos személlyé nyilvánítják.

A Nobel-díj keddi átadási ceremóniáját Albánia, Koszovó, Törökország, Bosznia-Hercegovina és Horvátország is bojkottálta az osztrák író kitüntetése elleni tiltakozásként.

Peter Handke 1999-ben került támadások kereszttüzébe, amikor ellenezte és később is élesen bírálta, hogy a NATO légicsapás-sorozatot indított Jugoszlávia ellen, 2006-ban pedig beszédet mondott a háborús bűnökkel és népirtással vádolt Slobodan Milosevic szerb vezető temetésén. Az író Nobel-díja több balkáni országban is visszatetszést keltett.

A múlt pénteken a díjátadó előtt Stockholmba érkezett osztrák író nem volt hajlandó válaszolni a Szerbiával és a balkáni háborúval kapcsolatos álláspontját firtató újságírói kérdésekre, korábban viszont védte vitatott álláspontját a kilencvenes évek balkáni háborúival és Miloseviccsel kapcsolatban. Az ország iránti szimpátiáját édesanyja származásával magyarázta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top