+ Oktatás

Palya Bea is beszél arról, milyen a nők helyzete a zenei életben

MTI Fotó: Illyés Tibor

MusicaFemina – Nők helyzete a zenei életben és oktatásban

Első alkalommal rendeznek MusicaFemina International szimpóziumot Magyarországon, 2020. január 8-án és 9-én. A kétnapos, angol és magyar nyelven folyó eseménysorozat egyik fontos része a Gender and Creativity in Music Worlds konferencia – 14 ország tudósaival és szakembereivel. A szimpózium másik eseménye a Hang-nem-váltás? magyar nyelvű, közösségi kerekasztalbeszélgetés. A zenei élet szereplőit – többek közt Palya Bea énekesnő, dalszerzőt, Vajda Gergely és Varga Judit zeneszerzőket, Süveg Saiid Márk producert –, kérték fel arra, hogy a nemek zenei színtereken megjelenő szerepéről és tendenciáiról beszélgessenek. A szimpózium különlegessége a magyar underground női fesztivál, a Ladyfest Budapest különkiadása, melyen német, lengyel és magyar előadók adnak koncertet. A tartalmukban összekapcsolódó eseményeket a Közép-Európai Egyetemen és a Három Hollóban rendezik meg. 

MusicaFemina International egy határokon átnyúló kezdeményezés, amelyet Ausztria, Szlovénia, Magyarország és Németország különböző szervezetei hoztak létre a Kreatív Európa Program égisze alatt annak érdekében, hogy felhívják a figyelmet a zeneiparban szereplő női és férfi nemek arányára, a tehetséges női alkotók munkásságára, és elősegítsék új alkotásaik létrejöttét illetve a nemzetközi mobilitást.

GENDER AND CREATIVITY IN MUSIC WORLDS KONFERENCIA (január 8-9., Közép-Európai Egyetem)

A kétnapos angol nyelvű tudományos konferencia során a világ tizennégy országából érkeznek elismert professzorok, egyetemi tanárok és kutatók. A zeneiparra koncentrálva, olyan témákban igyekeznek összefüggésekre rávilágítani, mint: a metoo megjelenése, a kortárs cseh alternatív női zenészek, a szabadság, nőiesség és család Palya Bea zenei világában, feminizmus és nőiség a zenében, a klasszikus zene oktatása, a nőiesség és hatalom módozatai a magyar világzenében, a nők, mint nők termékei a Broadwayn, a női zeneszerzőkkel való közös munka, vagy épp a nőiesség fetisizálása a J-pop világában.

Limbo Lander – Ensemble Interface – Frankfurt Lab

A konferencián több kerekasztalbeszélgetésre is sor kerül. Zeneszerzők és előadóművészek az újzene gyakorlatának különböző témáiról: inspirációról, alkotásról, próbákról, előadásokról, műsortervezésről és a nemek szerepének viszonyáról beszélgetnek, olyan művészek részvételével, mint Szigetvári Andrea (zeneszerző, a Zeneakadémia elektronikus zenei média művészet szakirány vezetője), Nagy Andra (Ensemble Interface), Ania Karpowicz (Hashtag Ensemble) és Bíró Dániel (a bergeni Grieg Akadémia zeneszerzés tanára).

Rendkívül érdekesnek ígérkezik az a beszélgetés, amelynek témája A női művészek láthatóságának fokozása lesz. Beszélgetőtársak: Claudia Schwarz (Musictech Germany és Keychange), Tatjana Nikolic (Femix, Szerbia), Gillian Moore (Southbank Center, Egyesült Királyság), Petneházy Flóra (Művészetek Völgye, Magyarország).

HANG-NEM-VÁLTÁS? (január 8. 17.00, Három Holló)

A programsorozat magyar nyelvű, – angol szinkrontolmácsolással kísért – eseménye a Három Hollóban lesz: az első két kerekasztal-beszélgetés a magyar zenei élet helyzetére fókuszál. A beszélgetések résztvevői: Varga Judit (zeneszerző), Palya Bea (dalszerző, előadóművész), Novotny Anna (újságíró), Vajda Gergely (zeneszerző), Süveg Saiid Márk (MC, producer), László Ferenc (újságíró), valamint Artner Sisso és Fazekas Gergely moderátorok. A program részeként „Amikor a nő írja a dalt” – Női dalszerzők jelenléte a díjak és egyéb elért eredmények tekintetében világszerte, illetve Magyarországon címmel Tóth Péter Benjamin (üzleti transzformációs igazgató, Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) tart előadást, a többi meghívott részvevő reflektálásával.

Rosa Vertov by Bartek Wieczorek

A beszélgetések után, a World Café formátumú közösségi beszélgetésre lesz lehetőség, melynek során a meghívott művészek a közönséget kisebb csoportokra osztva közösen nyitnak vitát egy-egy témában.

LADYFEST BUDAPEST EXTRA (január 8. 20.30, Három Holló)

A MusicaFemina nem maradhat koncertek nélkül. A Ladyfest Budapest, 2017 óta megrendezésre kerülő női elektronikus zenei fesztivál különkiadására kerül sor a Három Hollóban január 8-án 20.30 órától, melyen három ország kiváló underground előadói: Lengyelországból a Rosa Vertov zenekar, Németországból Doris és Magyarországról a Musica Moralis lépnek fel.

A szimpóziumra 2019. december 20-ig lehet jelentkezni ITT.

További információk, részletes program.

MusicaFemina Hungary fb oldal. 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top