+ Színház

Ezt a petíciót olvassák fel 6 napon át a színházakban

A Független Előadóművészeti Szövetség a mai napon kampányt indított az új kulturális salátatörvény tervezet ellen, és ehhez várják minden színház és kultúráért aggódó állampolgár csatlakozását.

Ennek első lépése egy, az országgyűlési képviselőknek címzett online petíció az aHang felületén, amit már több mint 4000-en írták alá:

https://terjed.ahang.hu/campaigns/fesz

Emellett közös kiállásra kérték fel a színházak igazgatóit és a társulatok vezetőit a készülő kulturális törvény ellen, amely alapjaiban írná át a magyar kulturális életet, és ellehetetlenítené számos szervezet és művész tevékenységét.

A csatlakozó színházak december 6-tól 11-ig minden előadásuk után szolidaritási akcióra kérik fel a nézőiket. Az előadás után a színház vezetője vagy színésze kiáll a színpadra, és felolvassa a petíció szövegét vagy elmondja a színház saját üzenetét a tervezett változással kapcsolatban. Ezután a nézőket a színpadra invitálják, és készül egy közös fotó a társulattal, amit a színház a saját felületein közzétesz.

A kampányhoz csatlakozni lehet továbbá az akcióhoz készült FB profilkép keret (badge) megváltoztatásával:
https://www.facebook.com/profilepicframes/?selected_overlay_id=588439155301591

A petíció szövege:

Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

A kormány a magyar kulturális élet szisztematikus szétverésére készül!

Egy friss törvénytervezet szerint:

– Beszántanák a Nemzeti Kulturális Alapot

– Mostantól a miniszter döntené el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója (vagy ha a színházak ebből nem kérnek, akkor nem kapnak pénzt)

– Megszüntetnék a független színházak működési támogatását – ezzel a biztos megszűnésre ítélve őket.

Az oktatás és a tudományos élet után a kormány a szabad kultúrára tör. A központosítás hulláma most elérte a színházat és a kultúra minden egyéb területét. A forrásokhoz való hozzáférést végleg politikai elköteleződéshez kötnék.

Mondjon nemet a szabad kulturális élet szétverésére!

A kultúra nem a politikusoké, hanem a miénk, embereké! Nem adjuk, mert a kultúra közös, nemzeti alap!

Egyeztetés nélkül, egyik napról a másikra, egy tollvonással lehetetlenítik el a színházak önálló, szabad működését. Ezzel évi 7 millió nézőt vesznek semmibe.

Tiltakozunk a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetése ellen.

Tiltakozunk a független színházak és táncegyüttesek működési támogatásának megszüntetése ellen.

Tiltakozunk az ellen, hogy a miniszter döntse el, hogy ki lehet az önkormányzati színházak igazgatója.

Követeljük, hogy – amennyiben az benyújtásra kerül – az országgyűlési képviselők mondjanak nemet a törvényjavaslatra, amely nélkülöz mindenfajta társadalmi és szakmai konszenzust. Mondjanak nemet a kulturális élet kivégzésére!

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Kereszturi József szerint:

    A Köz-TV miért nem olvassa be naponta ezt a petíciót?? Adót fizetünk a működtetésére, és ennek ellenére semmi köze a magyarságnak egy ilyen petíció megismerésére azért hogy átgondolja egyetértsen-e, vagy elutasítsa???

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top