+ Irodalom

Patrik Svensson August-díjat kapott az angolnák eredetének és mitológiájának bemutatásáért

2019. november 25-én zajlott Stockholm szívében az August-díj átadó (ami megfelel a Booker-díjnak vagy a Nemzeti Könyvdíjnak).

Az ismeretterjesztő irodalom kategóriában a zsűri felismerte a kis angolnás könyv zsenialitását és Patrik Svenssont hozta ki győztesként. A díj hatására Svédországban 22 000 keményfedeles példányra érkezett megrendelés az eredmény kihirdetése után– ezzel a Tenger a tengerben című könyv elérte a 70 000 nyomtatott példányt Svédországban!

A zsűri így indokolta a döntését:

„Nagyívű, szédítő történet, mely filozófiai és egzisztenciális gondolatokat is felvonultat a veszélyeztetett angolnák eredetének és mitológiájának bemutatása közben. Az emberi világban és a természetben elfoglalt helyüket is tárgyalja, egyenesen a mély vízbe viszi az olvasót képletesen és szó szerint is. Patrik Svensson végigkísér minket az angolnák útján a Sargasso-tengertől a vacsoraasztalokon át a saját lelkéig, ahol – a szerző édesapjának köszönhetően – igen különleges helyet foglalnak el. Hiszen ez egy apáról és a fiáról szóló történet is, akiket az angolnák iránt érzett közös rajongás is egymáshoz köt egy olyan kapcsolatban, amihez sokszor kevésnek bizonyultak a szavak.”

1972-ben született, kulturális újságíró, Malmőben él. A Tenger a tengerben – A Sargasso titkai az első regénye.

A képet a szerzőről Emil Malmborg készítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top