+ Film

Isten létezik és Petrunijának hívják – és megkapta a Lux-díjat is

Az Isten létezik és Petrunijának hívják című film nyerte idén az Európai Parlament (EP) Lux-díját – jelentették be a képviselőtestület szerdai plenáris ülésén rendezett díjátadón Strasbourgban.

Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát és francia koprodukció egy fiatal, munkanélküli nő történetét meséli el, aki vízkeresztkor megnyeri a vízbe dobott szent keresztért folytatott versenyt. Győzelmével hirtelen egy, korábban csak férfiak számára nyitott vallásos hagyomány közepén találja magát.

Az EP sajtószolgálata szerint Teona Strugar Mitevska filmje

„a konzervatív társadalmak béklyója ellen folytatott feminista küzdelem egyik jelentős alkotása”.

„Ez az egyetlen parlament a világon, amelyik filmdíjat ítél oda. Legyünk büszkék erre. Éljen a szólásszabadság, az európai mozi és a Lux-filmdíj!”

– mondta David Sassoli, a képviselőtestület elnöke.

Az Isten létezik és Petrunijának hívják mellett még két film jutott a döntőbe. Az egyik a Mads Brügger által rendezett, Cold Case Hammarskjöld című film, a másik pedig Rodrigo Sorogoyen A rendszer című alkotása.

Az európai mozi, kultúra és értékek népszerűsítésére szolgáló díjra jelölt három döntős filmet az EU összes hivatalos nyelvén feliratozzák és minden tagállamban bemutatják.

A Lux-díjat 2007 óta minden évben olyan fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmnek ítélik oda, amely az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szól.

Az elmúlt években több magyar film is bejutott a jelöltek közé, Nemes Jeles László Saul fia című filmje 2015-ben, Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása 2012-ben, Mundruczó Kornél Delta című filmje pedig 2008-ban volt a három esélyes között. A Lux-díjat még nem nyerte el magyar film.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top