+ Ajánló

Müpa Kultúr Kültér: Adventi ökokoncerttől a betlehemi maszkajátékig

Kaláka

A Müpa Kultúr Kültér már évek óta a budapesti karácsonyi programok kihagyhatatlan állomása.

Bár már hetek óta minden bolt és utca karácsonyi fényárban úszik, a mostani élettempóban mégis talán a közös élmények segíthetnek leginkább az ünnepre hangolódásban. A Müpa Kultúr Kültér november 30-tól várja a családokat gyerekkoncertekkel, bábelőadásokkal, újcirkuszi produkciókkal és az elmaradhatatlan jégpályával. (Jegyek itt rendelhetők)

Kizökkenve a rohanásból egy családi koncert, egy közösen elfogyasztott forró csoki és pár kör a jégpályán segíthet abban, hogy az egész család karácsonyi hangulatba kerüljön. A Müpa Kultúr Kültér már évek óta a budapesti karácsonyi programok kihagyhatatlan állomása. Bár úgy tűnik, a havas táj még várat magára, november 30-án Holle anyó dunyhájából biztosan hó hullik majd a sátor színpadára.

Trifusz aÁdám, mesebolt, bábszínház, Holle anyo

A szombathelyi Mesebolt Bábszínház színészei varázslatos kesztyűsbábokkal, klasszikus paravános játékként adják elő a történetet, amiben azon sem kell meglepődni, ha az almafa vagy a kemence megszólal, netalán megsértődik a fazék, a hópihék pedig dalra fakadnak. A mostohaanyja által a kútba küldött lány Holle anyó kunyhójába tévedve megtanulja, hogy a boldogságért nem elég kinyújtani a kezünket, meg kell érte dolgozni. A bizalom és a kitartás átsegíti a nehézségeken. Miután kiállja az összes próbatételt, Holle anyó gazdagon megjutalmazza. A hétköznapi varázslat azonban nem működik a szívtelen, irigy, rest mostoha lánya esetében, akit Holle anyó alaposan megleckéztet.

December elsején nemcsak a közel 350 négyzetméteres Müpa jégpálya nyílik meg, de két koncert is várja a családokat. A Kaukázusból és a Kafkazból is ismert Kardos-Horváth János nemcsak zenészként, hanem gyakorló apukaként is az ökotudatos gondolkodást képviseli.

Az általa 2010-ben alapított Hahó zenekar az „öko tutit” képviseli, énekkel, zenével, tánccal hívják fel a figyelmet arra, hogy csak egy Földünk van, amire jobban kell vigyáznunk. Adventi ökobulijukon is dalban mondják el, hogy mit érdemes megvásárolni a boltban és mit nem, miért legyen nálunk mindig vászon bevásárlótáska, vagy hogy mitől jobb egy csomagolásmentes bolt. Koncertjeiken a gyerekek mindig együtt zenélnek a csapattal, és ha csak dalban is, de az egész család együtt ölelhet fát, puszilhat bogarat vagy szedhet szemetet.

Kéknyúl

Ezután a soulban és funkban utazó Kéknyúl zenekar matiné előadásán, pedig végre együtt táncolhatnak szülők és gyerekek. A megismételhetetlen matiné koncertek lényege ugyanis, hogy a szülők által kedvelt zenekarok a piciknek is megfelelő időben és környezetben koncertezik, így az egész család együtt bulizhat. A gyerekek ráéreznek az élő koncertek ízére, és a szülőknek sem kell többé otthon magyarázkodniuk a zenei ízlésük miatt. A Kéknyúl Family végén az igazán bátrak pedig összeismerkedhetnek a Hammond-orgona lelkével, az amúgy rejtőzködő természetű Leslie-vel is.

„Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

– kérdezték a betlehemesek üdvözlő versük végén. Ugyanis néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt, hogy karácsony előtt betlehemesek járták a házakat, ma azonban már csak ritkán találkozhatunk ezzel a népszokással.  December 7-én az idén 50 éves Kaláka tagjai Betlehemes című adventi műsorukkal segítenek ünnepi hangulatba kerülni. A koncert kerete a betlehemes játék, melyek között magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka-dalok hangzanak el.

Másnap a Harlekin Bábszínház maszkajátékában a Betlehemben menedéket kereső Mária és József, a kisdedet köszöntő háromkirályok történetét idézi fel. A darab igazi összművészeti produkció. Az eredeti betlehemes játékok fellelhető írásos anyagai mellett Borbély Szilárd Míg alszik szívünk Jézuskája című „profán passiója” részleteit is felhasználták a zenét, a mozgást, a kifejező látványt, az archaizáló maszkokat és a szépséges, verses szöveget egyenrangú alkotóelemekként kezelő előadásban. Földi és égi világok találkozását meséli a produkció, isteni gondviselést és emberi nemtörődömséget bemutató epizódokkal. Végül a szeretet ereje győzedelmeskedik: angyalok és emberek együtt dicsőítik a Megváltó eljövetelét és karácsony szent ünnepét.

Hahó

A hónap hátralévő részében 28 alkalommal lesz látható a Recirquel téli újcirkusz-meséje, a Kristály. Melyben az artisták sokszor csak karnyújtásnyira suhannak el a nézők feje fele. Téli álmok, ünnepi dallamok, régi népszokások és igazi karácsonyi hangulat várja a családokat november 30-án a Müpánál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top