+ Irodalom

Kettő vörös horogkeresztet festettek Sólem Aléchem író szobrára

Vandálok horogkeresztet festettek Kijevben Sólem Aléchem zsidó író szobrára – közölte hétfőn a Facebookon Mose Reuven Aszman, Ukrajna főrabbija.

„Egy újabb provokáció zsinagógánkkal szemben… ma reggel”

– írta a főrabbi bejegyzésében, amelyben nyilvánosságra hozta a belvárosban álló megrongált szoborról készült fotókat. Ezeken a világhírű író teljes alakú bronzszobrán két, vörös festékkel felvitt horogkereszt látható, egy elöl, egy pedig az oldalán.

A szobor nem messze áll az ukrán főváros központjában lévő zsinagógától.

A főrabbi feljelentést tett, a rendőrség pedig garázdaság címén eljárást indított. Lefoglalták a közelben lévő köztéri kamerák felvételeit, hogy kézre kerítsék az elkövetőket.

Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter a Twitteren „szörnyű és undorító” cselekménynek nevezte az antiszemita incidenst, és sürgette a hatóságokat, hogy mielőbb vonják felelősségre a tetteseket.

Sólem Aléchem, eredeti nevén Sólem Rabinovics zsidó vallású, jiddis nyelven alkotó orosz író volt. 1859-ben született a cári Orosz Birodalomban, a Kijev közeli Perejaszlavban, és 1916-ban halt meg New Yorkban. Tóbiás, a tejesember című regénye (1894) nyomán készült a Hegedűs a háztetőn című musical (1964) és az azonos című film (1971), amely a legismertebb angol nyelvű filmalkotás a kelet-európai zsidóság életéről.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top