+ Képzőművészet

Hamarosan fölállítják Közép-Európa legnagyobb betlehemét Vörsön

December 1-jén 71. alkalommal nyitja meg kapuit Közép-Európa ma legnagyobb betleheme Idén először adventi vásárral és kültéri betlehemmel is kiegészült a Vörsi Betlehem

Vörs faluja és a Szent Márton Püspök Templom beltéri betleheme mára igazi kuriózum lett. Közép-Európa legnagyobb betlehemét az adventi időszakban nem csak szerte Magyarországról látogatják, hanem sokan külföldről érkeznek megcsodálni azt. Idén 71. alkalommal állítja fel a falu apraja-nagyja a világ legnagyobb, templombelsőben megcsodálható betlehemét. Újdonság, hogy ebben az évben először adventi vásárt is szerveznek a falubeliek, hogy meghitt hangulatot, étkezési és pihenési lehetőséget teremtsenek a falut és a betlehemet megtekinteni vágyó utazóknak.

Vörs betleheme 71 éves múlttal büszkélkedhet, hiszen annak története egészen 1948-ra nyúlik vissza. Egy falubeli kezdeményezés hatására lebontották a Jézus Szíve oltárt a templomon belül, és annak helyére egy kisebb betlehemet építettek. Ma már több mint 60 négyzetméteren csodálhatják meg a látogatók advent első vasárnapjától kezdve egészen január végéig, minden nap 9 és 17 óra között. Az ember és állati figurákat leszámítva, az óriási betlehem gipszből és kizárólag természetes anyagokból készül. A betlehem felépülése ma már 8-10 napon keresztül zajlik, és kizárólag a falubeliek kitartó és jól megszervezett csapatmunkájának eredménye. Minden évben teljesen más elrendezéssel, folyamatos újításokkal várja több tízezres hazai és külföldi érdeklődőit.

Az adventi időszakban minden vasárnap 14 órától Ünnepi szent mise várja nem csak a falubelieket, hanem az odaérkezőket is. A miséket pedig minden alkalommal Betlehemi Pásztorjáték követi. Falubeli szokás szerint betlehemezők járják a falut és bábjátékkal játszanak el egy betlehemi pásztorjátékot, hogy minél nagyobb figyelem övezze a Szent Családot. A bábtáncoltatás hagyománya Vörsön régmúltra tekint vissza, az idősek szerint már több, mint száz éve is járták így a falut a pásztorok. Családokhoz mennek el a betlehemi örömhírrel. A falusi ruhába öltözött figurákkal eljátszott történet karácsonyi öröménekléssel párosul, így válik a falu életének részévé Jézus, ki megszületett.

De nem csak egyéni utazókat vár a Vörsi Betlehem, hanem zarándokokat is. A Mária út egy Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. Advent 3. hétvégéjének célállomása a Mária Úton ezúttal Vörs lesz.

Az adventi vásárban Hévíz legjobb lángososa, Várvölgyi hurka, kolbász és még sok más finomság várja a látogatókat!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top