+ Életmód

Egy perces csend a 36 évesen meggyilkolt utcaművésznőnek

Olaszok ezrei vonultak fel szombaton Rómában a nőket jelképező rózsaszínű transzparensekkel a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.

Az olasz főváros központján végighaladó menetben rendőrségi források szerint több mint tízezren vettek részt.

Az „Eggyel se többet” elnevezésű olasz nővédelmi mozgalom által szervezett megmozdulás résztvevői a női pankrációban használt mexikói álarcot, az úgynevezett luchadorát viselték.

Egy perces csenddel emlékeztek meg Daniela Charrasco 36 éves chilei utcaművészről, aki a dél-amerikai országban gyilkoltak meg néhány napja. A felvonulók a római főpolgármesternő ellen is tüntettek, aki éppen a napokban jelentette be az egyik legismertebb nővédelmi központ kilakoltatását. A felszólaló jogvédők kiemelték, hogy az olasz nők helyzetét nehezíti, hogy mintegy 54 százalékuknak nincs munkája.

A szicíliai Palermóban rendezett tüntetésen a hetvenes évek olasz feminista szlogenjeit skandálták, többek közt azt, hogy a

„testem az enyém, és azt teszek vele, amit én akarok”.

A belügyminisztérium adatai szerint Olaszországban az év eleje óta 95 nőt gyilkoltak meg, és ebből 80 esetben a nők volt vagy jelenlegi párja által elkövetett erőszak következtében. Három esetből kettőben az áldozatot otthonában gyilkolták meg. A nőkkel szembeni nemi erőszakot 63 százalékban a partner vagy volt partner követi el. Tavaly 142 nő halt meg Olaszországban családon belüli erőszak miatt. A legutóbbi áldozat pénteken vesztette életét: Palermóban egy ötvenéves olasz férfi 30 éves, gyermeket váró román párját ölte meg.

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter bejelentette, hogy a kormány 12 millió euróval támogatja a családi erőszakban elhunyt nők árván maradt gyermekeit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top