+ Tudomány

Elfogadták és 3 pontban rögzítették a Tudomány Világfóruma zárónyilatkozatát

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszédet mond a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF) megnyitóján Budapesten, a Müpában 2019. november 20-án. MTI/Illyés Tibor

Elkötelezettség és felelősség az ENSZ fenntartható fejlődéssel kapcsolatos céljai iránt. A jóllét érdekében folytatott tudományos erőfeszítések támogatása. Kiállás az akadémiai szabadság, valamint a kutatási folyamat integritásának erősítése mellett, a tudományos eredmények közzétételében pedig a minél szélesebb és közérthetőbb kommunikáció támogatása – ezek a World Science Forum (WSF) zárónyilatkozatának legfontosabb gondolatai. A dokumentumot a budapesti tanácskozás utolsó, a Parlamentben tartott ünnepélyes plenáris ülésén fogadták el a résztvevők 2019. november 23-án.

A kilencedik Tudományos Világfórumra 120 országból érkezett, több mint 1000 kutató, tudománypolitikus és döntéshozó arra kereste a választ, hogy milyen etikai problémákkal kell szembenézniük a tudomány művelőinek, és milyen felelősséget kell vállalniuk tudományos eredményeik következményeiért.

A Magyar Tudományos Akadémia, valamint partnerszervezetei által rendezett WSF keretében, hat plenáris ülés mellett csaknem harminc szekcióülésen vitatták meg a résztvevők a tudomány jövőjével, a tudomány finanszírozásával és a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kérdéseket.

MTI/Kovács Tamás

A kétévente rendezett, Budapestre négyévenként hazatérő világfórum hagyományainak megfelelően idén is plenáris üléssel, illetve az azon elfogadott zárónyilatkozat ismertetésével ért véget a programsorozat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top