+ Tudomány

Ilyen lesz a NASA első automata holdjárója

Energiaellátását kizárólag napelemekkel és akkumulátorokkal biztosítják, kimondottan kerülik a nukleáris erőforrások használatát.

NASA Ames / Daniel Rutter

A VIPER lesz az a NASA holdjáró, amely az emberes expedíciók előkészítéseként megvizsgálja a Hold déli poláris vidékének környékét – adja hírül az Űrvilág hírportál.

A NASA a közelmúltban jelentette be, hogy VIPER-nek nevezték el a Holdra küldendő automata holdjáróját – amely egyébként első ilyen eszköz lesz a NASA történetében, hiszen a NASA eddig csak űrhajósok vezette járműveket küldött a Holdra, automata roverjei csak a Marsot kutatták, illetve kutatják. A betűszó az illó anyagokat vizsgáló, sarkvidéki felderítő rover (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) rövidítéséből adódik.

A négykerekű jármű akkora lesz, mint a golfpályákon használt, kis villanyautók, a Johnson Űrközpontban készítik, előreláthatóan 250 millió dolláros költségvetéssel.

A VIPER élettartamát mindössze 100 napra tervezik, a tervezők véleménye szerint annyi ideig lesz képes ellenállni a jármű a holdi éjszakák mostoha körülményeinek.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top