+ Tudomány

Budapesten randevúzik a tudomány világa, a világ tudománya

Az elmúlt 20 év tudománydiplomáciájáról szóló szekcióban (20 years of Science Diplomacy) előad többek között Sumaya bint El Hassan jordán hercegnő, a 2017-es Világfórumot szervező Jordán Királyi Tudományos Társaság elnöke is.

Peter-Paul Verbeek technológiai filozófus

A Magyar Tudományos Akadémia és a legbefolyásosabb tudományos világszervezetek közös rendezvényeként 2019. november 20-tól ismét Budapesten tartja ülését a Tudományos Világfórum (World Science Forum) – adja hírül a World Science Forum blogja.

A november 20-23 között több mint 100 országból Budapestre látogató tudósok, tudománypolitikai döntéshozók és a tudományos sajtó képviselői közösen ünnepelik a Világfórumot útjára indító első Tudományos Világkonferencia 20. évfordulóját. Az 1999-es, az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), valamint a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) által szervezett kormányközi konferencia a tudomány szerepét, felelősségét és a tudományos kutatás etikai kérdéseit is vizsgálta 20 évvel ezelőtt. Ezek a kérdések ma talán még fontosabbak.

Az eltelt időszak elképesztő technológiai fejlődése, a géntechnológia vagy a mesterséges intelligencia kutatásának előretörése miatt a WSF vezető testülete a Tudományos Világfórum fő tematikájának a tudományetika és a felelősség vizsgálatát választotta.

Az infokommunikációs forradalomnak köszönhetően villámgyorsan terjedő, a szakmai alapokat gyakran mellőző személyes vélemények és tévhitek komoly kihívás elé állítják a tudományos élet szereplőit és a tudományos kérdésekben tájékozódni kívánó közvéleményt vagy a szakpolitikai döntéshozókat is.

A november 20-án kezdődő, háromnapos rendezvénysorozat nyitó előadását Peter-Paul Verbeek technológiai filozófus, a holland University of Twente professzora tartja a Művészetek Palotájában.

Az eredeti blogbejegyzést itt olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top