+ Színház

Jönnek a hatalmas jogdíjkifizetések

Összesen 622 millió forint jogdíjat fizet ki az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) több mint 36 ezer magyar és külföldi előadóművésznek műsoraik 2018-as felhasználása után.

A most lezárt audiovizuális nagyfelosztás eredményeként a legmagasabb jogdíj megközelíti a kétmillió forintot, a tíz legmagasabb jogdíjban részesülő előadóművész pedig együttesen közel 15 millió forintot kap.

Tájékoztatásuk szerint a televíziós ismétlések után szinte kizárólag magyar előadóknak fizetnek ki több mint 280 millió forintot. A jogdíjakat 5414 különböző, tavaly ismételt műsor adatai alapján osztották fel. A tárgyévben a jogdíjfelosztás eredményeként 14 színész jogdíja haladta meg az egymillió forintot, és további 500 előadó kapott 100 ezer forintnál is magasabb jogdíjat; a legmagasabb jogdíj csaknem 2 millió forint. A 9443 jogdíjban részesülő előadó 99,5 százaléka magyarországi állandó lakóhellyel rendelkezik.

Ettől az évtől kezdve nemcsak az MTVA, hanem a Comedy Central csatornái után is beszedi és felosztja a jogdíjat az EJI. A jogdíjfelosztás alapjául szolgáló adatokat az iroda előzetesen hozzáférhetővé tette honlapján, az adatok ellenőrzésének lehetőségével több mint 1500 előadóművész élt.

Az eredményes jogdíj-érvényesítés révén a felosztott jogdíj jelentősen, 25 százalékkal bővült és meghaladta a 255 millió forintot. Az EJI hárommillió percnyi filmadatot dolgozott fel, ennek eredményeként 1500 olyan előadóművész is részesült a jogdíjból, akik a filmek magyar nyelvű szinkronos változatának létrehozásában közreműködtek. Az idei évtől kezdve a televíziós sorozatok főszereplői mellett már a további szereplők is részesülhetnek jogdíjban – jelentette be az iroda.

Első alkalommal fizetett ki a Deezer által fizetett jogdíjakat az EJI: van olyan magyar előadó, aki ennek révén csaknem 900 ezer forintot kap.

A Deezer azt követően kötött egyezséget az irodával, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította az online zenemegosztó oldal jogsértését.

A jogdíjfelosztás a 2012 szeptemberétől 2018 májusáig terjedő időszakot öleli fel. Az EJI 300 millió elhangzás adatait dolgozta fel, amelyek között volt olyan dal is; a legnépszerűbb magyar felvételt az említett időszakban 150 ezerszer játszották le. A tíz legnépszerűbb magyar dalt együttesen 1,5 milliószor hallgatták meg.

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület a zenészek, színészek, táncosok, artisták jogait érvényesítő egyesület, amelyet az előadók hoztak létre. A televíziók, rádiók és más felhasználók jogdíjat fizetnek az előadóknak felvételeik felhasználásáért, ezt a jogdíjat Magyarországon minden hazai és külföldi előadó nevében az EJI szedi be és fizeti ki részükre. Az EJI-nek csaknem 2300 tagja van, 2018-ban több mint 52 ezer előadóművész számára fizetett ki jogdíjat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top