+ Történelem

Vallott a történész, aki feldarabolta szerelmét és munkatársát

Szörnyetegnek nevezte és késes támadással vádolta meg az általa meggyilkolt és feldarabolt élettársát hétfői szentpétervári bírósági tárgyalásán Oleg Szokolov történész.

A 63 éves egyetemi docens elismerte, hogy egy lefűrészelt csövű vadászpuskával agyonlőtte, majd késsel-fűrésszel feldarabolta a 24 éves Anasztaszija Jescsenko aspiránst, több tanulmányának társzerzőjét. Azt mondta ugyanakkor, hogy a nő vita közben elvesztette önuralmát, és késsel támadt rá, amikor elmondta neki, hogy a korábbi házasságából származó gyerekeivel kell töltenie a hétvégét.

“Nagyon szerettük egymást. Már öt éve éltünk együtt”

– vallotta a tárgyaláson Szokolov, aki azt is elmondta, hogy feleségül akarta venni Jescsenkót, és a barátainak menyasszonyaként mutatta be.

“Ez a lány, aki csodálatos ideálnak tűnt számomra, szörnyeteggé vált. Féltékeny volt a gyerekeimre, nagyon agresszív lett” – állította.

“Veszekedés közben kifordultunk magunkból. Nem értem, hogy történhetett mindez. Ilyen még sohasem történt, késsel támadt rám” – tette hozzá.

Szokolov a tárgyalóteremben zokogva tanúsított megbánást.

A bíróság a rendőrség kérésének eleget téve elrendelte a tudós január 8-ig tartó ideiglenes letartóztatását.

Szokolovot szombatra virradóra fogták ki a szentpétervári Mojka folyóból, amelybe beleesett, amikor épp az áldozata testrészeinek elsüllyesztésén fáradozott. Hátizsákjában két levágott női kezet, majd lakásában egy lefejezett női holttest több darabját találták meg.

Hétfőre a Jekatyeringofka folyóból – a Mojkától 3 és fél kilométerre – kiemeltek egy csomagot, amely szintén a fiatal nő maradványait tartalmazta. Sajtóértesülések szerint két zsákot még keresnek a rendőrök.

Az ügyről beszámoló brit és francia forrásoktól elérően az orosz jelentések nem tettek utalást arra, hogy Szokolov részeg lett volna, amikor kiemelték a folyóból.

Szokolov a napóleoni kor Francia Becsületrenddel kitüntetett kutatója. Történelmi művei az orosz mellett francia és lengyel nyelven is megjelentek. Franciaországban részt vett a Napóleon születésének 250. évfordulója alkalmából idén tartott megemlékezéseken. Az Oroszországi Hadtörténeti Társaság tagjaként, Jescsenkóval az oldalán gyakran, mutatkozott a kort felidéző ruházatban hagyományőrző rendezvényeken.

A tudósra 15 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság. Sajtóértesülések szerint ügyvédei azt szeretnék elérni, hogy ebből csak hármat kelljen leülnie.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top