+ Irodalom

Már iskolások az első Kerekítőn cseperedett gyerekek

10 éves a Kerekítő

A Kerekítő baba-mama foglalkozáshálózat és mondókás könyvcsalád idén tíz éve része a kisgyermekes családok életének.

Támogatja a szülőket, hogy újra felfedezzék a nagyszüleik játékait, dalait, ezzel az ölbeli játékok részévé válnak a kisgyerekek mindennapjainak.

„A Kerekítő a világ kerekségét fejezi ki. A kicsik számára a világ elsőként az anyuka ölében, a közös játékban, érintésben, mosolyban, ölelésben kerekedik ki. Ez a meghatározó élmény egy egész életre szól, és a felnőttkori boldogulás alapja is”

– mondta el J. Kovács Judit drámapedagógus, a Kerekítő megálmodója.

A Kerekítő története 2006-ban kezdődött, ekkora tartotta J. Kovács Judit az első baba-mama foglalkozásokat, még nem Kerekítő néven. 2008-ban indult el mondókás weboldala, 2009-ben pedig megjelent az első Kerekítő könyv.

A Kerekítő könyvcsalád ma már 17 kötetből áll, a kötetek folyamatos utánnyomásban vannak, több mint 150 ezer példányban jelentek meg.

Az első kötet Szép Magyar Könyv díjat is nyert.

„A Móra Könyvkiadó egyik fontos célkitűzése, hogy megőrizze a magyar gyerekkönyvkultúra hagyományait. Mivel Forrai Katalin életművét is mi gondozzuk, egyértelmű volt, hogy boldogan állunk egy olyan kezdeményezés mögé, amely a 21. századi édesanyákhoz is eljuttatja a népi mondókázás modern és nagyon szerethető megközelítését”

– nyilatkozta Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó vezérigazgatója.

A Kerekítő foglalkozásvezetői hálózat napjainkra országos szintűvé bővült. Ma már több mint 80 pedagógus 125 helyszínen, 235 csoportba várja a 3 év alatti gyermekeket és szüleiket, akik választhatnak a Mondókás Móka, a Bábos Torna és a Néptáncos Tippentő nevű foglalkozások közül.

Néhány éve már a határon túli magyar családoknak is elérhető a Kerekítő 7 ország 13 városában. Minden évben telt házasak a Kerekítő foglalkozások a Művészetek Völgyében, a Nemzetközi Könyvfesztiválon, a Budapest Parkban és az Alsópáhoki Kolping Hotelben is.

Kerekítő manó – a Kerekítő könyvek kabalafigurája – a foglalkozásokon bábként is megjelenik. Nagy népszerűségnek örvend, rajongótábora is van.

A legkisebbeknek szánt Kerekítő népi mondókás alapsorozat mindegyik kötetéhez tartozik CD-melléklet, zenei segédanyag, hogy még könnyebb legyen elsajátítani a kötetekben található dalokat.

Az óvodásoknak szóló Kerekítő mesekönyvekből a fővárosi Hatszín Teátrum állandó bábelőadást állított színpadra. Ezenkívül a Kerekítő foglalkozásvezetők zenés-bábos műsorokkal is járják az ország bölcsődéit és óvodáit. A Kerekítő Ovimóka foglalkozások is egyre több helyen elérhetőek.

A Kerekítő weboldalán számos hasznos, ingyenes kiegészítő anyagot – jeles napi kalendáriumot, szakmai cikkeket és egy népszerű mondókahangtárat is – találnak a látogatók. A honlap idén népdalokkal bővül.

Az idei jubileumi év alkalmából egy családi meglepetés könyv és diafilm is megjelenik.

A meglepetés könyv, a Kerekítő Évkerék bemutatja hazánk fontosabb jeles napjait, a hozzájuk kapcsolódó mondókákat, népdalokat, ölbeli játékokat, sőt: az évszakokhoz illő játékötletekkel és egy-egy recepttel is szolgál.

A dalok elsajátításában kotta és letölthető hanganyag segíti a szülőket, akik a családi oldalak és a hónapsoroló kitöltésével személyessé tehetik ezt a sokszínű kiadványt.

J. Kovács Judit fontosnak tartja, hogy minél több pedagógust támogasson a mondókázás bölcsődei, óvodai életbe való még hatékonyabb beépítésében, így az info@kerekito.hu e-mail-címen az intézmények térítésmentesen igényelhetnek „Kerekítős játéktervcsokrot, bábos-mondókás ötletmozaikot”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top