+ Irodalom

Egy felkavaró történet az elveszett boldogságról kapta az idei Goncourt-díjat

Egy képzeletbeli elítélt történetén keresztül az elveszett illúziókról szóló Tous les hommes n’habitent pas le monde de la meme façon (Az emberek nem egyformán élnek a földön), Jean-Paul Dubois regénye kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat – jelentették be hétfőn Párizsban.

A L’Olivier kiadó gondozásában megjelent 256 oldalas mű felkavaró és nosztalgikus történet az elveszett boldogságról.

A dél-franciaországi Toulouse-ban született, újságíróból lett 69 éves szerzőnek ez a 22. regénye. A kifinomult stílusáról és humanizmusáról ismert író egyik legnépszerűbb könyve, az Une vie francaise (Egy francia élet) 2004-ben egy másik irodalmi elismerést, a Femina-díjat kapta meg.

„Végtelen módon lehet elrontani az életet”

– vallja a regény főhőse és narrátora, Paul Hansen, aki két éve egy kanadai börtönben tölti a büntetését, és cellatársának meséli el az életét.

Paul Hansen, egy toleráns dán lelkész és egy ateista francia filmes programszervező fia, elegáns és jó szándékú ember, s az olvasó csak a regény végén tudja meg, hogy egy ilyen rendesnek látszó ember hogyan és miért került börtönbe. Addig pedig a főhős emlékeivel szembesül, ezen keresztül egy eltűnőben lévő világot ismerhet meg, amelyet fokozatosan vált fel egy cinikus és igazságtalan kor.

Paul Hansen szeretteiről, erős személyiségű szüleiről, meghalt ír szerelméről mesél a börtönben, s jóllehet nem érez lelkifurdalást azért, amiért elítélték, a regény az elveszett illúziók, a sajnálat és az eltűnt boldogság iránti vágyakozás története. Jean-Paul Dubois mindezt a tőle megszokott kalandokkal teli, burleszk stílusban és időnként álomszerűen idézi meg, a narrátor alapjaiban fájdalmas és elegáns történetmesélésében mindig erősen jelen van az irónia.

A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Sylvain Tessonnak ítélte a Gallimard kiadó gondozásában megjelent La panthere des neiges (Hópárduc) című regényéért.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top