+ Színház

Mesebeli színpadkép a jövő évi Turandot-előadáson Szentmargitbányán

GIACOMO PUCCINI: TURANDOT, 2020. július 8.- augusztus 15.

A 2020-as szezonban az olasz operák egyik nagy klasszikusát, Puccini Turandot című operáját viszik színre a Fertő-tó melletti Szentmargitbánya Kőfejtőjének szabadtéri színpadán. Paul Tate de Poo III színpadképében mesebeli, sokszínű és hatalmas kínai császárbirodalmat tár nézői elé. Parádés nemzetközi sztárprodukciónak lehetünk tanúi, élén Martina Serafin szopránénekesnővel. A 2020. július 8-án debütáló produkció rendezője az amerikai Thaddeus Strassberger.

 Turandot – MESE SZERELEMRŐL ÉS kegyetlenségről

A titokzatos Turandot hercegnő három kérdésére kell válaszolnia annak, aki szeretné elnyerni kezét, s vele együtt a trónt. Miután a távoli tatár birodalom névtelen hercege az összes kérdést megválaszolja, a herceg maga ad feladványt a csökönyös hercegnőnek: ki kell találnia a herceg nevét, amelyet senki nem ismer. Turandot minden hatalmában álló eszközt bevet, senki nem aludhat addig, amíg az ismeretlen nevére fény nem derül… A névtelen herceget feltétel nélkül követő rabszolgalány, Liù még az életét is képes feláldozni, nehogy el kelljen árulnia urának nevét. A csodás szerelem végül meglágyítja a kegyetlen hercegnő szívét is.

Másfél évvel a nagy olasz komponista, Puccini halála után, az 1926. áprilisi ősbemutatón a műről, amely a mester utolsó alkotása, az életmű csúcspontjaként nyilatkoznak. Betegségének gyors lefolyása miatt befejezetlenül hagyja hátra a művet, amelynek végső munkálataival a Milánói Scála ősbemutatójának dirigense, Arturo Toscanini bízza meg Franco Alfano-t, aki a szerelmi és zárójelenetet írja meg Puccini vázlatai alapján.

Ebben a változatban viszik színre az operát Giuseppe Finzi dirigens irányítása alatt a következő nyáron a Szentmargitbányai Kőfejtőben is. Puccini Nessun Dorma Senki nem alszik kezdetű áriája bevonult az operairodalom legnépszerűbb áriái közé.

Míg sokoldalú és drámaian heves, megindító melódiáival a zeneszerző az olasz operatradíciókhoz hűen komponált, a mű egyes részei mégis kacsingatnak a modern zenei világ felé, később, filmzenéjük szerzése közben sokaknak szolgált inspirációként pont ez az opera.

Nemzetközi Sztárművészgárda és egy amerikai Rendező, Thaddeus Strassberger

Az előadás rendezőjeként sikerült az amerikai Thaddeus Strassbergert megnyerni. Rendezze akár a zenei színházak klasszikus, vagy az operarepertoár kevésbé ismert darabját, a publikum és a kritikusok elragadtatva fogadják. Nemrégiben pont Pekingben rendezte Puccini A nyugat lánya című operáját, így teljesen friss és személyes benyomásait felhasználva térhet vissza a Turandottal az európai színpadokra.

A színpadkép megálmodásakor Paul Tate de Poot III elsősorban a klasszikus kínai elefántcsont-faragás művészete ihlette. A New York-i díszlettervező hazájában ünnepelt sztár, és nemcsak ott, hanem Ázsiában is rendszeresen díjazzák terveit.

Az opulens és egyedi, már sok operában látható terveiről híres olasz Giuseppe Palella felel a jelmezekért. A szintén amerikai JAX Messenger tervezi a fényeket.

a dirigens – Giuseppe Finzi

Giuseppe Finzi, Puccini repertoárjának nagy specialistája először áll a szentmargitbányai dirigenspult mögött.

2005-ös, nagysikerű Tosca alakítása után jövőre Turandot szerepében lép újra a szentmargitbányai közönség előtt színpadra az osztrák szoprán, Martina Serafin. A több Wagner-szerepből már ismert Serafin közvetlenül e nyári alakítása előtt énekli majd először Brünhilda szerepét a Párizsi Nagyoperában. A második szereposztásban a választott hazájában ismert, feltörekvő fiatal lengyel-amerikai szoprán, Ewa Płonka debütál az osztrák publikum előtt. Az összesen 19 nyári előadás alatt Kalaf szerepén három nemzetközileg elismert tenor, a dél-koreai Andrea Shin, az olasz Leonardo Caimi és a kínai, de Németországban élő Yinjia Gong osztoznak majd.

Az önmagát feláldozó rabszolgalány, Liù szerepén osztozó két szereplő, az olasz Donata d’Annunzio Lombardi, valamint az ír Celine Byrne is otthon van Puccini zenevilágában, mindketten több operájában alakítottak már szerepeket.

A trónvesztett király, Timur szerepében két basszus, az olasz Alessandro Guerzoni és a dél-koreai Kihwan Sim lesznek hallhatók. A miniszter-hármas bariton szerepeiben fiatal koruk ellenére már nagy sikereket maguk mögött tudó énekesek, a dél-koreai Leo An, az olasz Vincenzo Taormina, míg a tenor szerepekben a dél-afrikai Sunnyboy Dladla, a francia Loïc Félix, az amerikai Matthew Newlin és az amerikai Theo Lebow lépnek színpadra.

Altoum császár szerepébe a Bécsi Operaház társulatához tartozó Benedikt Kobel bújik. Az elmúlt évekhez hasonlóan jövőre is a Walter Zeh karvezető irányítása alatt álló Philharmonia Chor Wien énekesei éneklik a kórusrészleteket. Az idei év nagysikerű fellépése után jövőre ismét a Budapesti Filharmónia Társaság Zenekarát vezényli Giuseppe Finzi.

Premier 2020. július 8-án, szerdán, 20:30 órakor.

Jegyek máris foglalhatók a +43 2682 65065 telefonszámon vagy a tickets@panevent.at e-mail cím alatt, karácsonyi akcióként 20 % kedvezménnyel december 23-ig. További információk a  www.operimsteinbruch.at internetes oldalon

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top