+ Zene

Rising Stars: a klasszikus zene fiatal csillagai a Müpában

c Alfonso Salgueiro Lora

November 8. és 11. között Európa legtehetségesebb fiatal muzsikusai váltják egymást a Müpa Fesztivál Színházában a Rising Stars programsorozat keretében. Az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen rendezett fesztiválon idén a Goldmund Vonósnégyes, Magnus Holmander klarinétos, João Barradas harmonikaművész, Pablo Ferrández csellista és Simon Höfele trombitajátékos lépnek fel. A jövő világsztárjainak koncertjére érdemes jegyet váltani, hiszen néhány év múlva talán már lehetetlen lesz!

Az Európai Hangversenytermek Szervezete (ECHO) 1995-ben elindított Rising Stars sorozatában a szervezet tagjai évente újabb és újabb, ifjú, tehetséges muzsikusokat delegálnak európai hangversenyturnéra, a tagintézmények hangversenytermeibe. Az ECHO-tagok között olyan nagynevű intézmények találhatók, mint az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Cité de la musique, a londoni Barbican Centre, valamint 2010 óta a Müpa.

„Fontosnak tartjuk reflektorfénybe helyezni a művészek új generációját, és erre a sokak által várt, a Müpában fesztiválszerűen működő Rising Stars sorozat tökéletes lehetőséget ad: a jövő sztárjait láthatjuk a színpadon”

– emelte ki Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A Rising Stars-koncertek különlegessége többek között abban rejlik, hogy a muzsikusok eljátszanak egy, külön az ő részükre komponált kortárs művet, amelyet az ECHO rendelt meg, a Müpa így az előző évekhez hasonlóan idén is számos magyarországi ősbemutató helyszíne lesz a fesztivál során. A német Goldmund Vonósnégyes, a Melbourne-i Nemzetközi Kamarazenei Verseny és az ARD zenei megmérettetésének egyik legkiemelkedőbb együttese Herman Hessétől kölcsönözte nevét. Mendelssohn és Haydn egy-egy vonósnégyese mellett a bolgár származású, Nagy-Britanniában élő komponista, Dobrinka Tabakova művével készülnek.

Angol nyelvű interjú a Goldmund Vonósnégyessel:

Magnus Holmander hazája, Svédország egyik legtehetségesebb klarinétművésze, zongorapartnere pedig a svéd-kínai David Huang lesz azon a hangversenyen, ahol Brahms, Donizetti és Bassi, valamint Molly Kien bemutatója hangzik majd el. Valódi zenei csemegének ígérkezik a portugál João Barradas harmonikaestje.

Angol nyelvű interjúsorozat Magnus Holmanderrel:

A mindössze huszonhét éves muzsikus a barokktól napjainkig válogatta össze műsorát, hogy bemutassa, mi mindenre képes ez a 19. században feltalált hangszer. A spanyol Pablo Ferrándezt a „legjobb fiatal csellistának” nevezte Christoph Eschenbach karmester és zongoraművész, és nem ő az egyetlen, aki felfigyelt a fiatal muzsikusra. A Nippon Music Foundation jóvoltából egy Stradivari-hangszeren játszó zenész Beethoven A-dúr csellószonátáját és Bruch Kol Nidrei című művét mutatja be Budapesten, valamint Antón García Abril desde el grito del silencio [a csend sikolyától] című művét játssza Luis del Valle zongorista kíséretével. Németország ezúttal két ízben is képviselteti magát a Rising Stars keretében, a 2019-es koncertsorozatot Simon Höfele trombitaművész zárja, aki rendkívül színes műsorral készül zongorakísérője, Frank Dupree társaságában: az ECHO felkérésére íródott Miroslav Srnka mű, a Milky Way mellett Debussy és Gershwin ismertebb darabjai, valamint Ligeti, Nyikolaj Kapusztyin, valamint Daniel Schnyder egy-egy kompozíciója is elhangzik.

A fiatal csillagok tartalmas fesztiválprogrammal várják a koncertlátogatókat, összesen öt hangversennyel, valamint a koncertek után pódiumbeszélgetésekkel és dedikációkkal.

Rising Stars

Fesztivál Színház

2019. november 8. / 17:30

Goldmund Vonósnégyes – vonósnégyes

2019. november 8. / 20.00

Magnus Holmander – klarinét

2019. november 10. / 17:30

João Barradas – harmonika

2019. november 10. / 20.00

Pablo Ferrández – cselló

2019. november 11. / 20:00

Simon Höfele – trombita

Rising Stars: a klasszikus zene fiatal csillagai a Müpában
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top