+ Interjú

Gyerekekkel játszatják el a belga gyerekgyilkos történetét

A belga gyerekgyilkos, Marc Dutroux életét meséli el a Five Easy Pieces című előadás, mely november 1-jén és 2-án látható a Trafóban. A rendkívül megosztó darabról és annak rendezőjéről, Milo Rauról beszélgettünk Barda Beátával, a Trafó ügyvezető igazgatójával.

Milo Rau Five Easy Pieces című előadása - fotó: Phile Deprez

A Five Easy Pieces című színházi előadás a belga gyerekgyilkos, Marc Dutroux életét meséli el, méghozzá gyerekekkel a főszerepben. Az előadás rendezője a svájci Milo Rau, aki politikai-társadalmi témájú darabjaival a színházszakma ismert és megosztó alakjává vált. A Five Easy Pieces november 1-jén és 2-án látható a Trafóban. A darabban szereplő 8-13 éves gyerekek öt jeleneten keresztül különböző szerepekbe bújnak, felelevenítve Marc Dutroux történetét, miközben a darab önmagára és a színházi világra is reflektál. A Five Easy Pieces-ről Barda Beátával, a Trafó ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

– Nem a Five Easy Pieces az első előadás Milo Rautól, amit láthat a Trafó közönsége. Két éve a Hate Radio-t tűztétek műsorra, ami azt taglalja, milyen szerepe volt az RTLM rádióállomásnak a ruandai népirtásban.

A Hate Radio is nagyon megosztó darab volt. Azt mutatja be, hogyan lehet gyűlöletet szítani. Milo Rau nem hagyományos, klasszikus drámákat visz színpadra, hanem ahogy a genti manifesztumban megfogalmazza:

„Már nemcsak a világ ábrázolásáról van szó, hanem a világ megváltoztatásáról. A cél nem a valós ábrázolása, hanem az, hogy maga az ábrázolás váljék valóssá.”

A Hate Radio-ban hallható szövegek valóban elhangoztak az RTLM rádióműsoraiban. A produkció színpadtechnikailag sem volt hétköznapi, ugyanis egy üvegkalitkát, azaz egy rádióstúdiót kellett felépíteni a színpadon, két oldalára  pedig a nézőteret.

– Milo Rau igencsak megosztó rendező a szakmában.

Mindenképp. Másrészről viszont egy ünnepelt, sikeres alkotó. Nemigen lehet elképzelni manapság egy rangos európai színházi fesztivált Milo Rau előadásai nélkül.

– Mikor döntöttétek el, hogy szeretnétek elhozni a Trafóba a Five Easy Pieces-t?

Elég régen. Körülbelül másfél évvel ezelőtt láttam először, és mivel már egy jó ideje futott az előadás, úgy döntöttünk, muszáj elhozni a Trafóba.

– Az előadás egy meglehetősen brutális történetet mesél el. Belőled milyen hatást váltott ki?

A Five Easy Pieces gyomorszorító élményt nyújt. Nem hétköznapi történet. Borotvaélen táncol, hiszen 8-13 éves gyerekek szerepeltetésével meséli el egy sorozatgyilkos történetét. A genti CAMPO produkciós ház ismert rendezők bevonásával elindított egy előadássorozatot, melyekben olyan gyerekek játszanak, akik nem képzett színészek. A sorozatból két előadást elhoztunk a Trafóba is. Valószínűleg a Five Easy Pieces lesz a sorozat utolsó előadása.

Milo Rau Five Easy Pieces című előadása – fotó: Phile Deprez

– Milyen fogadtatásra számítasz?

Valószínűleg itthon is megosztja majd a közönséget. Nyilván lesznek olyanok, akiket zavar majd, hogy egy negatív hősről készült színdarab gyerekek bevonásával.

– Nehéz elhozni a Trafóba egy ilyen produkciót?

Bizonyos szempontból igen. Mivel gyerekek játszanak a darabban, olyan időpontot kellett találnunk, ami a legkevésbé zavar bele a tanévükbe. Szerencsére most náluk is őszi szünet van, így ez az akadály elhárult. Komoly szakmai érdeklődés övezi a bemutatót, mert Milo Rau az egyik legfelkapottabb és legizgalmasabb rendező. Gentben dolgozik a városi színházban, ahogy nevezi, a jövő városi színházában. Amikor kinevezték a színház élére, a már emlegetett manifesztumban megfogalmazta, hogy szerinte hogyan kell ma színházat csinálni. Téziseit egyesek elfogadják, mások vitatják, de mindenképp fontos kérdéseket feszeget.

Milo Rau Five Easy Pieces című előadása – fotó: Phile Deprez

– Mindkét trafós előadáshoz szerveztetek kísérőprogramokat is. Mesélj ezekről!

November 1-jén Kricsfalusi Beatrix, irodalom-és színháztörténész tart előadást „A valóság újrajátszása – Milo Rau színháza” címmel. Másnapra beszélgetést szerveztünk a darab egyetlen felnőtt szereplőjével. Mesél majd a történet hátteréről, és arról, milyen érzés játszani a Five Easy Pieces-ben. Szóba kerül majd az is, hogyan viselik a gyerekek a szereplést. Fontos kérdés ugyanis, hogy helyes döntés-e gyerekszereplőkkel elmesélni egy sorozatgyilkos történetét. Én úgy látom, hogy az alkotók maximálisan odafigyeltek a fiatal szereplők lelki világára. Milo Rau egy interjúban azt is elmondta, hogy a próbák során folyamatosan pszichológus foglalkozik a gyerekszereplőkkel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top