+ Irodalom

Első ízben látható a Buddha korai életéről szóló kézirat

fotó: The British Library Board
Keresés a weben

Első ízben állítanak ki egy 19. századi, gazdagon illusztrált burmai kéziratot a brit fővárosban: a londoni British Library új kiállításának egyik legizgalmasabb tárgya Amitábha Buddha életének korai éveiről mesél.

A pénteken megnyílt Buddhism (Buddhizmus) című tárlaton több mint 120 tárgy, köztük selyem szútratekercsek, festett faliszőnyegek, valamint fakéregre, aranylapokra és pálmalevelekre írt történetek sorakoznak – olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A 20 országra kiterjedő és kétezer évet felölelő tárgyak többsége, köztük a gazdagon illusztrált, 7,6 méter hosszú burmai tekercs, amely Amitábha Buddha (más néven a nyugati paradicsomon uralkodó Buddha) életének korai szakaszából ábrázol jeleneteket, az intézmény saját gyűjteményéből származik.

“Rengeteg lélegzetelállító buddhista kézirat sorakozik a gyűjteményünkben és rendszeresen cserélgetjük őket a Treasures galériánkban”

– mondta Jana Igunma, a tárlat vezető kurátora, megjegyezve, hogy helyhiány miatt több száz évbe telne az összes gyönyörű darab kiállítása.

A szakember reményei szerint a február végéig látogatható kiállítás arra fogja buzdítani a látogatókat, hogy minél többet megtudjanak a buddhizmusról.

“Ez olyasvalami, amely nagyon távoli dolognak tűnhet és az emberek gyakran csak egy meditáló Buddha alakot képzelnek maguk elé, pedig ennél sokkal többről van szó”

– mondta a kurátor, hozzátéve, hogy a kiállítással meg akarják mutatni a buddhista tradíciók sokszínűségét, a különböző kulturális hatásokat és nézőpontokat.

A könyvtár kora reggeli közös meditációval várja azokat a látogatókat, akik szeretnének teljesen ráhangolódni a kiállításra.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top