+ Zene

Erdélyi turnéra indul a Nemzeti Énekkar

Horváth József, fotó: Nicu Cherciu

Három városban ad hangversenyt a Nemzeti Énekkar a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarával együtt a szombaton induló erdélyi turnéjuk során. A közös hangversenysorozat első állomása Sepsiszentgyörgy, majd Csíkszereda és Kolozsvár következik. Az ötletgazda Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera Zenekarának vezetője, aki a Nemzeti Énekkar előadásában március 9-én a Mátyás Templomban Grechaninov Vesperás művét dirigálta.

„A koncertek lehetőségét lelkesen fogadta a tisztelt énekkar, Somos Csaba karnagy és a Nemzeti Filharmonikusok vezetősége”

– mondja a Horváth József.

A két társulat Kodály Psalmus Hungaricus-ával, valamint a magyar kórusirodalom gyöngyszemeivel emlékezik meg az 1956-os eseményekről. A mintegy 140 főből álló két együttes október 20-án a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-Templomban, október 21-én Csíkszeredán, a Szent-Ágoston Templomban, végül október 23-án Kolozsvárott, a Kolozsvári Magyar Operában lépnek fel.A hangversenyek első részében Somos Csaba vezényletével a következő alkotások hangzanak el:

Kocsár Miklós – Nagy László Csodafiú-szarvas, Gyöngyösi Levente Gloria a Missa Quinque auctorum-ból, Vass Lajos – Paul Verlaine Nocturne, Bartók Béla Bolyongás, Isten veled!, Orbán György – Bornemissza Péter Szabad-e? valamint Kodály Jézus és a kufárok és az Esti dal. A szünet után Kodály felemelő szerzeménye a Psalmus Hungaricus zárja az ünnepi hangversenyt. A tenorszólót Pataki Adorján énekli, közreműködik a Nemzeti Énekkar és a Kolozsvári Magyar Opera zenekara, vezényel Horváth József.

A kórus következő önálló estje november 28-án a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz, ahol Rossini és Donizetti különleges szépségű áriáit hallhatja a hazai közönség.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top