+ Irodalom

Most megtudhatod, hol tart a mai művészetkritika – és hol nem!

Párbeszéd a művészetkritikáról címmel rendez konferenciát az Magyar Művészeti Akadémia október 21-én és 22-én, hétfőn és kedden.

A rendezvénynek hétfőn a Magyar Művészeti Akadémia Irodaháza, kedden pedig a Pesti Vigadó ad otthont.

Az MMA Művészetelméleti Tagozatának konferenciája kísérletet tesz átfogó képet adni a művészetkritika jelen állapotáról, főbb törekvéseiről, a vizsgált művészeti ágakhoz fűződő viszonyáról, fogadtatásáról.

A konferencián a képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet, filmművészet, színházművészet, zeneművészet és az irodalom szekciójában zajlanak az előadások.

Az egyes szekciók lezárásaként pódiumbeszélgetéseken művészek és művészetkritikusok jelenítik meg az eltérő oldalak véleményét.

A rendezvényt Vashegyi György, az MMA elnöke nyitja meg, a levezető elnök Farkas Ádám szobrászművész, az MMA rendes tagja; Kucsera Tamás Gergely művészetfilozófus, az MMA főtitkára; Tóth Klára filmkritikus, publicista, az MMA levelező tagja és Solymosi Tari Emőke zenetörténész, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője.

Hétfőn délelőtt a képzőművészet szekcióban előadást tart Feledy Balázs művészeti író, művészetkritikus, Keserü Katalin művészettörténész, Szurcsik József grafikusművész, az iparművészet szekcióban Schrammel Imre keramikusművész és Dvorszky Hedvig művészettörténész. Ezt követően pódiumbeszélgetést tartanak Fekete György belsőépítész, az MMA rendes tagja és tiszteletbeli elnöke részvételével. A délutáni ülésszakon a fotóművészet szekcióban Surányi Mihály kulturális menedzser, Haris László fotóművész és Albertini Béla fotótörténész, az építőművészet szekcióban Sulyok Miklós művészettörténész, Bojár Iván András művészettörténész, író és Wesselényi-Garay Andor építész előadása hallható.

Kedden a filmművészet szekcióban Schubert Gusztáv és Soós Tamás Dénes filmkritikus, valamint Kovács András Bálint filmesztéta tart előadást. A pódiumbeszélgetésen Szász Attila filmrendező és Cserhalmi György színművész is részt vesz. A színházművészet szekcióban Lukácsy György irodalmi munkatárs, Bérczes László rendező és Bóta Gábor újságíró előadása hallható.

A keddi délutáni ülésszakon a zeneművészet szekcióban Hollós Máté zeneszerző, Kovács Géza kulturális menedzser és Gombos László zenetörténész, az irodalom szekcióban pedig Jánosi Zoltán, Dérczy Péter és Gróh Gáspár irodalomtörténész az előadó.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top