+ Tudomány

Te lehetsz a Szaturnusz új holdjainak névadója

A szabályozás szerint a Szaturnusz holdjait mitológiai óriásokról kell elnevezni attól függően, hogy melyik mitológiai csoportba tartoznak. Az új holdaknak az inuit, a skandináv és a gall mitológiából vett óriásokról kell nevet kapniuk.

Carnegie Institution for Science

Húsz új holdat fedeztek fel nemrég a Szaturnusz körül – ezzel 82-re emelkedett a gyűrűs bolygó kísérőinek száma. A Nemzetközi Csillagászati Unió most ötleteket vár az új holdak elnevezésére.

Scott Sheppard (Carnegie Institution for Science), David Jewitt (UCLA) és Jan Kleyna (University of Hawaii) csillagászok nemrég jelentették be, hogy húsz új holdat találtak a gyűrűs bolygó körül: így a Szaturnusz 82 holdja elorozta az első helyet a 79 holddal rendelkező Jupitertől – adja hírül a csillagaszat.hu portál.

A most felfedezett 20 holdból 17 „visszafelé” kering, vagyis a bolygó forgásával ellenkező irányban. Ezt a pályát nevezik a csillagászok retrográd pályának. Ezek a holdak mind nagyjából azonos távolságban vannak a bolygótól, beleillenek a skandináv holdak csoportjába. A skandináv mitológiából vett nevekkel illetett holdak sokfélék ugyan, de az új holdak pályája és pályahajlása arra utal, hogy mind ugyanabból a szülőégitestből jöttek létre.

A többi három hold a bolygó forgásával azonos irányban kering. Két hold pályahajlása 46°, a harmadiké pedig 36°. Ezek az inuit, illetve a gall csoportba tartoznak.

Az új holdak elnevezésére vonatkozó javaslatokat 2019. december 6-ig várják a Twitteren. A neveket fotókkal, illusztrációkkal vagy videókkal ellátott indoklással együtt kérik elküldeni, a #NameSaturnsMoons hashtaggel ellátva.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Kukac Kukac szerint:

    Krucifix. Ha nem tetszik, akkor Cicifix…

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top