+ Design

Ma már nem elég, hogy azt mondjuk, terveztünk egy szép épületet

Sajtóutat szervezett a BORD Építész Stúdió, melynek keretében megnézhettük a nemrég átadott Debreceni Nemzetközi Iskolát, a készülő Aquaticum Strandfürdőt és Debrecen első A-kategóriájú irodaházát.

Sajtóbejáráson mutatták be a BORD Építész Stúdió tervei alapján Debrecenben megépült projekteket és egy folyamatban lévő építkezést. A Stúdió 2006-ban alakult azzal a céllal, hogy jövőbe mutató, inspiratív, egyedi stílussal rendelkező épületeket tervezzenek.

A sajtóút első állomása a Debrecen-Pallag városrészen, a Natura2000 védelem alatt álló Nagyerdő közvetlen szomszédságában fekvő Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) volt. Az iskola szó hallatán általában szigorú, téglalap alakú betontömbök, robusztus épületek jutnak eszünkbe, rosszabb esetben omladozó vakolattal és berácsozott ablakokkal. A Debreceni Nemzetközi Iskola ezzel szemben inkább egy hipermodern irodaházra hajaz különleges formájával, letisztult designjával és tágas, világos tereivel, a zöld környezetéről már nem is beszélve.

fotó: BORD Építész Stúdió

A nemrég átadott oktatási intézmény óvodai és általános iskolai részlege szeptemberben nyílt meg 60 diákkal.

Bordás Péter, a BORD Építész Stúdió alapítója és vezető tervezője elmondta: mindig arra törekszenek, hogy az általuk tervezett épületek mögött legyen gondolat. A Debreceni Nemzetközi Iskola visszatérő, meghatározó szimbóluma a kör, mint az emberi csoportosulás legspontánabb formája. A 2019-ben átadott, 7400 m2 alapterületű épület tervezésénél fontos szempont volt, hogy jól illeszkedjen a zöld környezethez. Bordás Péter kiemelte: a tervezésnél nem az volt a fő szempont, hogy luxuskörülményeket biztosítsanak és méregdrága építőanyagokat használjanak fel, inkább a terek minőségére és kapcsolatára helyezték a hangsúlyt.

fotó: BORD Építész Stúdió

Az épület egymástól ellebegtetett „korongokból” áll össze, melyeken keresztül a beszűrődő napfény folyamatosan más-más megvilágítást biztosít a termeknek. Az iskolához tartozó futballpálya közvetlenül a Nagyerdő mellett terül el, a kosárlabdapálya pedig a terepszint felett kapott helyet.

„Ma már nem elég, hogy azt mondjuk, terveztünk egy szép épületet. A szépség önmagában nem elég”

– mondta Bordás Péter. A tervezés alapkoncepciójához hozzátartozott, hogy a tantermekben szőnyeg fedje a padlót és a falat, a bútorok harmonizáljanak egymással és szabadon variálhatóak legyenek. A tornatermet az iskola pinceszintjén, süllyesztve helyezték el, ahol állandó, 10-15 fok körüli hőmérséklet uralkodik. A Debreceni Nemzetközi Iskolában 2020. szeptemberétől elkezdődik a középiskolai képzés is.

A Debreceni Nemzetközi Iskola felülnézetből – fotó: BORD Építész Stúdió

Dobozba zárt vízivilág a Nagyerdőben

A BORD Építész Stúdió következő, folyamatban lévő projektje a debreceni Aquaticum Strandfürdő, melyet 2020-ban adnak át. A Debreceni Gyógyfürdő Kft. 2005-ben pályázatot írt ki az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont területén lévő strand fejlesztésére, a tervpályázatot pedig a BORD Építész Stúdió terve nyerte. A város célja, hogy a Nagyerdő közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. A fejlesztési terv utolsó, fontos eleme a nagyerdei strand. Bordás Péter szerint a tervük egy „dobozba zárt vízivilág” volt.

Bordás Péter építész mesél az Aquaticum Strandfürdő tervezéséről – fotó: Várkonyi Zsolt

A strand központi eleme a 196 méter x 26 méter alaprajzi méretű, 12 méter magas téglatest, ehhez kapcsolódik az ugrómedence, a kalandmedence csúszdákkal és vízi barlanggal, az úszómedence, a termálfürdő, a relaxációs zóna, a napozóterasz és a bárok. Az Aquaticum Strandfürdőben helyet kap egy négyméteres medence is, melybe 1, 3 és 4,7 méterről ugrálhatnak a strandolók. A fürdő területére több mint 120 fát ültetnek, ezzel is erősítve a terület erdő jellegét.

A készülő Aquaticum Strandfürdő – fotó: BORD Építész Stúdió

A sajtóút harmadik állomása a BORD Építész Stúdió által tervezett, 2014-ben átadott Nagyerdei Stadion volt. A tervezéskor modern létesítményt álmodtak meg, mely mégsem lóg ki a környezetéből. A 20 ezer férőhelyes stadiont levegőben vezetett sétány veszi körbe. A létesítmény az eredeti funkcióján felül éttermeknek, kávézóknak, edzőtermeknek rendezvényhelyszíneknek, valamint egy komplex sportdiagnosztikai központnak ad otthont, ezzel biztosítva az állandó kihasználtságot. Bordás Péter szerint a stadion átadásával a Nagyerdő a város központi területévé vált.

A 2018-bam átadott Forest Offices Debrecen a Nagyerdő és az egyetemi campus közvetlen közelében található, és a fővárost követően az első olyan irodaépület az országban, amely LEED Gold minősítést kapott. A LEED minősítés fontos kritériumai például, hogy az épületnek minél kisebb hatása legyen a közvetlen környezetére és energetikailag minél hatékonyabb legyen. Bordás Péter elmondta, hogy tervezéskor úgy álmodták meg az irodaházat, mint egy csúcskategóriás ipari terméket, egy számítógépházat, amiben a dolgozók a nyomtatott áramkörök. A Forest Offices Debrecen döntött üvegpaneljei meredek napállás esetén is védik az épületet a túlzott hőterheléstől, a természetes fényt ugyanakkor átengedik.

“Létrehoztunk egy olyan energetikát és dizájnt, ami megadja a brandjét egy A- kategóriájú irodaháznak”

Az irodaház az egyetem és az ipar kapcsolatát erősítheti majd.

A Forest Offices Debrecen épülete

Ma már nem elég, hogy azt mondjuk, terveztünk egy szép épületet
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top