+ Képzőművészet

Magyar kortárs alkotások Róma házfalain

A Szentendrei Szabadtéri Tárlat vendégeskedett az élénk művészeti életéről ismert Via dei Capellarin a Mirabilia Urbis fesztivál keretében.

Szentendre a kortárs magyar művészetet népszerűsítette Rómában

Különleges magyar kiállítást tekinthettek meg a rómaiak október 12-én a Campo de Fiori szomszédságában található Via dei Capellarin. A modern magyar képzőművészet egyik legizgalmasabb jelensége, az 1968-ban indult Szentendrei Szabadtéri Tárlat vendégeskedett az élénk művészeti életéről ismert utcában, a Mirabilia Urbis fesztivál keretében. Mások mellett efZámbó István, feLugossy László, Bukta Imre, Asztalos Zsolt, Csurka Eszter, Baksai József, Lovas Ilona, Gaál József, Magyarósi Éva, Szirtes János, Nagy Barbara és Vincze Ottó műveit láthatta az olasz főváros közönsége, de számos olasz művész is csatlakozott a jellege alapján nyitott kiállításhoz. A látogatók Borbély Mihály Kossuth-díjas szaxofonművész és Tálas Áron billentyűs duettjének jazz-zenéjét is élvezhették.

A Ferenczy Múzeumi Központ nemcsak Szentendrén rendez modern és kortárs képzőművészeti kiállításokat: Debrecentől Kápolnásnyékig az ország kisebb-nagyobb kiállítóhelyein rendszeresen bemutatja a gyűjteményét s nem ritkán külföldön is népszerűsíti a magyar művészetet. Az elmúlt években – többek között – Velencében, Nyizsnyij Novgorodban, Bázelben, Bécsben és Sepsiszentgyörgyön rendezett kiállítást az FMC.

Október 13-án, vasárnap este zárul Rómában, a Magyar Akadémián a Felvonulás című tárlat, amely a Kádár-korszak tiltott és tűrt művészetét mutatja be a gazdag szentendrei gyűjtemény anyagából. Az október 12-én nagy sikerrel megrendezett római Szentendrei Szabadtéri Tárlat ehhez a projekthez is szervesen kapcsolódott.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top