+ Film

Ingyen nézhetők Sára Sándor legendás filmjei

A Sára által rendezett és fényképezett, és más és más új és új stílust teremtő alkotás számos nemzetközi díjat nyert az európai modernizmusnak is sarokköveivé vált a Sodrásbantól az Apán át a Szindbádig, a Tízezer naptól a Feldobott kőn és a 80 huszáron át az Orfeusz és Eurydikéig.

Sodrásban, 1963 (werk)

 

A szeptember 22-én elhunyt Sára Sándor, Kossuth-díjas rendező, operatőr  életművére emlékezve a Magyar Nemzeti Filmalap október 11-31. között ingyenesen hozzáférhetővé teszi Sára Sándor hét emblematikus alkotását.

Életművében, mintegy hetven filmen, többmillió kockán „mérte be” Sára Sándor, az egykori geodéta „teodolitjával”, és „írta képbe” a közelkép és a nagytotál erejével a dőlő jegenyéket, a feje tetejére állt magyar világot: az ország történelmi sorsát és szociológiai vakfoltjait. A teodolitba tekintő főhős, Pásztor Balázs önreflektív képe a hatvanas években a valóságot feltérképező magyar filmes korszimbólumává vált. Amit lát, az kelet-európai „dokumentum”, amely a nagyítólencsék által kiemelten az univerzális létsors rangjára emelkedett. Sára szerzői teodolitja által felnagyított, az első kockákból felismerhető, kiszolgáltatottságot, történelmi és a kisebbségeket ért társadalmi igazságtalanságokat rögzítő látványok révén sorra tűntek el azok a tabuk, amelyekről a kádárizmus Magyarországán addig nem lehetett beszélni.

Az alábbi linkeken október 11-től 31-ig nézhetők Sára Sándor filmjei

Cigányok rövid dokumentumfilm, 1962, rendezte: Sára Sándor

Sodrásban játékfilm, 1963, rendezte: Gaál István, operatőr: Sára Sándor,

Vízkereszt rövid dokumentumfilm, 1967, rendezte: Sára Sándor

Feldobott kő játékfilm, 1968, rendezte: Sára Sándor

Szindbád játékfilm, 1971

Holnap lesz fácán játékfilm, 1974, rendezte: Sára Sándor

Magyar nők a Gulagon, dokumentumfilm, 1992, rendezte: Sára Sándor
I. rész: Mikor vittek Szibéria felé
II. rész: „A nép ellenségét átvettem”
III. rész: „Hallgatásra ítélve”

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top