+ Képzőművészet

Rembrandt és Velázquez vizuális párbeszéde. Megdöbbentő hasonlóságok

A világon elsőként párokba rendezve mutatja be a 17. század holland és spanyol festőművészeinek, köztük Rembrandtnak és Velázqueznek a képeit az amszterdami Rijksmuseum.

A világon elsőként párokba rendezve mutatja be a 17. század holland és spanyol festőművészeinek, köztük Rembrandtnak és Velázqueznek a képeit az amszterdami Rijksmuseum.

A tegnap nyílt Rembrandt–Velázquez: Dutch & Spanish Masters (Rembrandt–Velázquez: holland és spanyol mesterek) című tárlat nagyjából hatvan művet, köztük Diego Velázquez (1599–1660) tíz, valamint Rembrandt van Rijn (1606–1669) 11 munkáját vonultatja fel.

A madridi Pradóval közösen szervezett kiállításon továbbá Frans Hals, Bartolomé Murillo, Johannes Vermeer és Francisco de Zurbarán alkotásai is helyet kaptak.

A tárlat megvalósításában részt vevő német kurátor, Gregor Weber szerint a 17. század folyamán Rembrandt és Velázquez volt saját hazájában a legfőbb képviselője a művészet virágzásának.

„Két hőst helyeztünk most egymás mellé, műveik pedig vizuális párbeszédet folytatnak”

– mondta Weber, megjegyezve, hogy Rembrandt és Velázquez festményei megdöbbentő hasonlóságokat mutatnak, noha a két művész soha nem találkozott egymással.

kiállításon szereplő összes képpár mögött van egy történet, egy téma, amely közös a két alkotásban, például a vallás, a hit, a gazdagság vagy a szerelem, de van, hogy a kompozíció és a fény-árnyék hatások miatt kerültek egymás mellé.
A január 19-ig látogatható tárlat a Rembrandt halálának 350. évfordulójához kötődő egyéves programsorozat része.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top