+ Film

Sára Sándor hét filmje ingyenes elérhető a neten

A közelmúltban elhunyt Sára Sándor Kossuth-nagydíjas rendező, operatőr, fotográfus hét emblematikus filmjét péntektől október 31-ig szabadon elérhetővé teszi a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF).

A Filmalap pénteki közleménye szerint a hét film – a Cigányok (1962), a Sodrásban (1963), a Vízkereszt (1967), a Feldobott kő (1968), a Szindbád (1971), a Holnap lesz fácán (1974) és a Magyar nők a Gulagon (1992) című háromrészes dokumentumfilm – a Filmarchívum oldaláról érhető el. Az alkotások mindegyike restaurált, illetve digitális felújításon esett át.

Sára Sándor gazdag életművének megőrzése, eljuttatása a jelen és a jövő generációihoz alapvető feladatunk – idézi a közlemény a Ráduly Györgyöt, a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum igazgatóját.

Az életműről a Filmarchívum honlapján (filmarchiv.hu) Fazekas Eszter filmfelújítási és digitalizálási menedzser gazdag képanyaggal illusztrált cikkel emlékezik meg, amely szerint Sára Sándor a

„modern magyar filmművészet kiemelkedő alakja, vizuális nyelvének egyik megújítója” volt, aki „a nagytotál és a közelkép utánozhatatlan dinamikájával fogalmazta a magyar tájba örök témáját, a kisebbségek és a kiszolgáltatott emberek sorsát, történelmi hányattatásait”.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top