+ Zene

Váratlanul elhunyt az olasz sztártenor

Szívinfarktusban 56 évesen elhunyt Marcello Giordani olasz operaénekes, a világ legnevesebb operaházainak visszatérő vendége, aki többször szerepelt Magyarországon is.

A New York-i Metropolitan sztártenorja szombaton halt meg Monte Tauró-i otthonában, a szicíliai Augusta elővárosában. A mentők sikertelenül kísérelték meg újraélesztését.

Korunk egyik legsokoldalúbb olasz tenorja pályafutása első évtizedében főleg Bellini, Donizetti és Rossini bel canto-hőseit személyesítette meg, majd repertoárját folyamatosan bővítve énekelte Verdi és Puccini összes fontosabb tenorszerepét, illetve francia szerzők, többek között Berlioz, Bizet, Gounod és Massenet műveit, így hangi adottságainak köszönhetően széles repertoárral bírt.

Ő volt az első olasz tenor, aki a Metropolitan színpadán eredeti nyelven adta elő Csajkovszkij Anyeginjében Lenszkij szerepét. A New York-i operaházban csak a 2015-16-os évadban 241 alkalommal lépett fel.

Magyarországon első alkalommal még fiatal tenorként járt: 1988-ban a Szegedi Szabadtéri Játékokon lépett fel, Don Carlos szerepében debütálva Giuseppe Verdi hasonló című operájában.

Az Egyesült Államok vezető operaházai által is sokat foglalkoztatott énekes két évtizeden át nem fordult meg Közép-Európában, 2009-ban vendégszerepelt újra Magyarországon, a Magyar Állami Operaházban, ahol Kalaf szerepét énekelte Puccini Turandotjában.

Giordani 2011-ben Pécsen, ugyanazon év szeptemberében a budapesti Müpában, 2016. január 1-jén Mága Zoltán újévi koncertjének, ugyanabban az évben újra az Operaházban, 2019 tavaszán pedig az Operaház PucciniFest nevű programjában vendégszerepelt.

A szicíliai énekes fellépett többek között a milánói Scala, a londoni Covent Garden, a Zürichi Operaház, a Bécsi Állami Opera, a Párizsi Opera, a barcelonai Teatro del Liceu, a berlini Deutsche Oper színpadán, de különösen gyakran foglalkoztatták az amerikai operaházak.

Olyan jelentős karmesterekkel dolgozott együtt, mint James Levine, Zubin Mehta, Antonio Pappano és Solti György.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top