+ Irodalom

Valami bűzlik Dániában!

Kiégett nyomozó, brutálisan meggyilkolt áldozatok és rémisztő gesztenyefigurák Koppenhágában. Soren Sveistrup első regénye akkora siker lett, hogy hamarosan sorozatként is találkozhatunk vele.

fotó: alt.dk

Soren Sveistrup: A gesztenyeember [Kastanjemanden] – Partvonal Kiadó, 2019 – fordította Sulyok Viktória – 456 oldal, kartonált kötés – ISBN 9786155783807

Legyen szó könyvről vagy filmről, a skandináv krimi messze földön híres, elég csak a Tetovált lányra vagy a Q-ügyosztàlyra gondolni (A Fácángyilkosokról szóló filmkritikánk itt olvasható). Erre a vonatra szállt fel A gesztenyeember című, debütáló regényével Soren Sveistrup is.

Az 51 éves dán szerzőtől nem áll távol a zsáner, ő írta ugyanis a forgatókönyvét az Egy gyilkos ügy (The Killing) krimisorozatnak, valamint a Hóember és az Eljön az a nap filmeknek. A könyvet 28 nyelvre fordították le, és több mint 50 országban jelent meg, szeptember végén pedig magyarul is napvilágot látott a Partvonal Kiadónál.

A regény Koppenhágában játszódik, ahol egymás után két nőt is brutálisan meggyilkoltak, és az elkövető gesztenyéből készült figurákat helyezett el a testek mellett. A nyomok egy politikusnő lányához vezetnek, akinek gyilkosát évekkel korábban elítélték. Az ügyet a fiatal, motivált Naia Thulin és a kiégett Mark Hess kapja, akiknek egy kegyetlen és éles eszű sorozatgyilkossal van dolguk. A két nyomozónak meg kell találnia a gesztenyeembereket maga után hagyó elkövetőt, mielőtt újra lecsap.

Soren Sveistrup sorain egyértelműen érződik a forgatókönyvírói látásmód, a szerző filmszerűen ír, hatásosan teremti meg a rideg, sötét, nyomasztó atmoszférát. Ahogy a legtöbb krimiben, úgy A gesztenyeemberben is nagy hangsúlyt kap a két nyomozó személyes drámája, karakterfejlődése és dinamikája. A detektívpárosnak nem csak a rejtélyes bűnesetekkel kell megbirkóznia: bepillantást nyerhetünk magánéletük és karrierjük hétköznapi küzdelmeibe, a rendőrségen belüli rivalizálásba, valamint a hatalmi és politikai csatározásokba is.

A regény története több szálon fut, előszeretettel ugrál térben és időben, ezáltal is növelve a feszültséget. A gesztenyeember bemutatja, mennyire bonyolult, sokrétű feladat egy gyilkosság felderítése, és hogy a nyomozóknak a legapróbb kis részletekre is figyelniük kell, miközben feletteseik folyamatosan nyomást gyakorolnak rájuk. Ahogy Thulin és Hess nyomoz a sorozatgyilkos után, minden és mindenki gyanússá válik, akinek a legkisebb köze lehet az áldozatokhoz vagy hozzátartozóikhoz.

Soren Sveistrup képes fenntartani a feszültséget 450 oldalon át, többek között azért is, mert sok életszerű karaktert emel be a történetbe, így az nem laposodik el.

A gesztenyeember hamarosan sorozatként is debütál majd, a Soren Sveistrup által megálmodott történet The Chestnut Man címmel fut majd a Netflixen 2020-ban, a széria a Variety portál információi szerint  hat darab ötvenperces epizódból áll majd.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top