+ Életmód

Az aggódás világbajnoka

Alkotópáros nagy tervekkel (Kovács Artúr felvétele)

A veszélyek száma végtelen

Koltai Róbert nevezte az aggódás világbajnokának Nógrádi Gábort, amikor észrevette, milyen rémülettel nézi a Sose halunk meg első jelenetének felvételét.

A pályaudvar szélső vágánya mellett zörgött végig a csomagszállító kis jármű. A vezető ülésen Koltai és Székely B. Miklós ültek, miközben velük szemben távolabb az író Nógrádi figyelte őket rettegő szemekkel. A színész-rendező a felvétel végén írótársához lépett, és szépen megkérte, hogy legyen szíves, sétáljon haza, mert ilyen aggódás mellett ő nem tud forgatni.

– Az anekdota nagyjából igaz – somolyog Nógrádi Gábor a Vigyázz…, hogy sose érjen baj! könyvsorozat sajtótájékoztatóján, amikor valaki rákérdez a színésztől hallott történetre. – Nem is mentem ki utána túl sokszor a felvételekre. És ha mégis ott voltam, megbújtam a háttérben. Ilyen vagyok. A családom, a fiaim ezt az tulajdonságomat jól ismerik. De kérdem én: melyik szülő nem aggódik a gyerekéért, ha az nem jön haza időben, vagy kirándulni megy az osztályával, esetleg csak lemegy biciklizni a térre?

A Vigyázz…, hogy sose érjen baj! könyvsorozat éppen azokról a veszélyekről szól, amelyek a gyerekeket és a felnőtteket is fenyegetik. A bűnözéstől az internetig, a drogtól az otthoni balesetekig, a tűztől az utazásig, a táplálkozástól a természetjárásig.

A nagyalakú és Cakó Ferenc által gazdagon illusztrált könyvsorozat első kötete Nyeregbe srácok! címmel a kerékpározás szabályait, kockázatait veszi sorba. No, nem tankönyv-módra, magyarázkodva didaktikusan, hanem humoros történetekben, mondhatnánk, egy vidám regényben elbeszélve. Papa és unokái izgalmas jelenetekben játsszák el a sokak által ismert helyzeteket az új bicó felszerelésétől az erdei kalandokon át az ellopott kerékpárig.

A második kötet Hova nézel, Papa? címmel  a baleseti kockázatok legfelső dobogójára került mobilozás veszélyeiről szól, s a harmadik kötet is ezt a témát folytatja. A negyedik kiadvány a bűn, a jog, a törvény, azaz a bűnmegelőzés könyve lesz.

Nógrádi Gábor és Cakó Ferenc, a munkatársaikkal karöltve negyven-ötven kötetre tervezik a Vigyázz… sorozatot. Szerintük, ha lesznek támogatóik, a tervük tizenöt-húsz év alatt teljesíthető. Merész elképzelés, de mindannyiunk, és főleg a gyerekeink, unokáink érdekében okos szponzorokat, jó egészséget és hosszú életet kell kívánunk ehhez a munkához.

Az elmúlt évtizedekben kétszáztízezer példányban jelentek meg a szerzőpáros balesetmegelőzési könyvei. A halálos közlekedési gyerekbalesetek száma ez idő alatt a töredékére csökkent. 1990-ben százhét, tavaly hat, az idei év első félévében kettő gyerek hunyt el közlekedési balesetben. És ez a kettő is utasként. No comment!

R. K.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top