+ Film

Női témák, latin fieszták és argentin fókusz a Déli Doku fesztiválon

Latin-Amerika egy hétre Budapestre látogat!

Idén is megrendezik a Déli Doku latin-amerikai dokumentumfilm-fesztivált, ahol a remek filmek mellett latin bulik, konyhaművészet és borkóstoló is várja az érdeklődőket. Az idén már harmadik kiadását ünneplő izgalmas eseménysorozat október 8. és 13. között lesz. Célja, hogy a budapesti őszben üde színfoltként tündökölve közelebb hozza a hazai közönséget a latin-amerikai kultúra eddig ismeretlen szegleteihez. Az események különböző helyszíneken (Bem Mozi, Ankert, House Bar) zajlanak majd.

Argentin lány, aki felnőtt fejjel édesanyja életének mozzanatai és régi videói segítségével értékeli át gyerekkorát; kolumbiai életművész nagypapa, aki rengeteg olyan titkot rejteget, mely kihat az egész család életére; a mexikói éjszakai élet letűnt csillagai, akik a sikerrel teli évtizedek után kénytelenek szembenézni az idő múlásával; vagy a belevaló brazil rendezőnő, aki fejest ugrott a nyomornegyedek legsötétebb bugyraiba – ezeket a történeteket és további izgalmas sorsokat ismerhetnek meg a nézők az idei filmekből, amelyek mind női témákat dolgoznak fel. A szervezők ezáltal szeretnék ünnepelni fontos kortárs rendezőnők munkáját és hangsúlyozni szerepüket a filmipar alakulásában. A fesztivál filmjei – egy kivétellel – olyan rendezőnők alkotásai, akik kamerájuk lencséjén keresztül engednek betekintést az általuk megélt valóságba. A lehető legőszintébb és legintimebb módon ismerhetjük meg az általuk bemutatott nők és világuk között feszülő konfliktusokat, hiszen legtöbbjüknek személyes kötődése is van filme tárgyához.

A fesztivál ideje alatt a látogatók a filmvetítéseken kívül részt vehetnek a különböző, izgalmas kísérőprogramokon is. Lesz többek között különleges, hagyományos étel- és italkóstoló, tangóbemutató, a közönség pörgős koncerteken és igazi, forró hangulatot idéző fiesztákon is átélheti majd a latin-amerikai életérzést.

A kiemelt ország idén Argentína lesz, ahonnan három alkotást is láthatnak az érdeklődők. Ezen kívül brazil, kolumbiai, mexikói és ecuadori dokumentumfilmek, illetve kubai rövidfilmek is megtekinthetők a héten. A nézőknek lehetőségük lesz személyesen is kérdezni a háttértörténetekről, hiszen a fesztiválra két filmrendező is ellátogat, hogy részt vegyen a programon és megossza gondolatait a közönséggel. A hétvége során pedig szakmai kerekasztal-beszélgetésre kerül sor, ahol genderszakértők segítségével ma is aktuális kérdések kerülnek terítékre.

A filmeket eredeti nyelven (spanyolul vagy portugálul), magyar és angol felirattal vetítik. A filmvetítésekre, illetve a fesztivál minden egyéb eseményére való belépés ingyenes. A részletes program elérhető a Déli Doku weboldalán, valamint Facebook-oldalán.

A Déli Doku önkéntesek szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a fesztiválon részt vevő országok magyarországi nagykövetségeinek támogatásával valósul meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top