+ Ajánló

Nick Cave gitárosa koncertezik a Müpában

A Dirtmusic koncertje már akkor is izgalmasnak ígérkezik, ha az ember meglátja a közreműködő zenészek neveit: a zenekar két megmaradt alapítója Chris Eckman és Hugo Race. Utóbbi Nick Cave kísérőzenekarának, a Bad Seeds első felállásának volt a tagja és játszott a formáció első lemezén, az 1984-es From Her To Eternity-n.

Fotó: Jaka Babnik

Tavaly indult a Müpa Dupla W című világzenei sorozata, amelynek előadásain egy külföldi és egy hazai együttes koncertezik együtt. A következő ilyen koncerten az itthon jól ismert Úzgin Űver és egy igazán nemzetközi zenekar, a Dirtmusic lesz a két fellépő.

Dupla W: Úzgin Űver és Dirtmusic a Müpában. Jegyvásárlás itt

Az Úzgin Űver a kilencvenes évek elején alakultak Kecskeméten. Különös hangzású nevük egy mongol helységnév, ahol ősi temetkezési helyet tártak fel – zenéjükben pedig valóban találhatók mongol hatások, de emellett közép-európai, balkáni, török, perzsa és örmény elemek is keverednek folyamszerű szerzeményeikben. Az elmúlt évtizedekben rengeteg színházi és bábszínházi előadásban közreműködtek, ezekből a zenéikből egy válogatás is megjelent. Szerepeltek emellett például az Utolsó vacsora az Arabs szürkénél című Jancsó-filmben is.

Az Úzgin Űver az utóbbi években kicsit inaktívnak tűnt és ritkábban koncertezett, de tavaly egy 6 számos albummal törték meg a csöndet. A Patak című album itthon vinylen is megjelent, a CD-változatot pedig a német Lollipop Shop kiadó gondozta. Ezzel a lemezzel a zenekar felkerült a World Music Chart Europe toplistájára is, valamit több amerikai rádióműsor is lejátszotta új dalaikat. A Patak című lemezt itt lehet teljes egészében meghallgatni:

A Dirtmusic koncertje már akkor is izgalmasnak ígérkezik, ha az ember meglátja a közreműködő zenészek neveit: a zenekar két megmaradt alapítója Chris Eckman és Hugo Race. Utóbbi Nick Cave kísérőzenekarának, a Bad Seeds első felállásának volt tagja és játszott a formáció első lemezén, az 1984-es From Her To Eternity-n. Hugo Race azonban a lemez megjelenése után fogta magát és Edward Clayton-Jones turnégitárost, majd megalapították The Wreckery nevű zenekarukat, amely az amúgy is pezsgő ausztrál szcéna egyik legegyedibb hangvételű együttese volt. A Wreckery a nyolcvanas évek végén feloszlott, Hugo Race azóta pedig lakott Angliában, Németországban, Olaszországban, pár éve pedig ismét Ausztráliában él, egy dolog azonban nem változott: fáradhatatlanul adja ki lemezeit különböző formációival (Hugo Race and the True Spirit, Hugo Race & The Fatalists, Dirtmusic stb.).

Hugo Race mellett a Dirtmusic másik vezéralakja Chris Eckman, aki a legendás Walkabouts alapító tagja volt. Az 1984-ben alakult Walkabouts a kilencvenes évek meghatározó alternatív kiadójához, a Sub Pophoz tartozott, de erőteljesen kilógott a szakadt grungezenével azonosított kiadó katalógusából. Chris Eckman post-punkos gyökereit hozta a zenekarba, akkori barátnője és a Walkabouts énekes-gitárosa, Carla Torgerson viszont folkos hatásokkal érkezett és a mérleg egyre inkább az utóbbi felé billent. Noha nem a Walkabouts volt a kiadó legnagyobb pénzmágnese, hatása az akkoriban formálódó alternatív countryra megkerülhetetlen. Chris Eckman időközben Európába költözött és mára a világzenére szakosodott Glitterbeat Records vezetője, amely a patinás Glitterhouse Recordsból nőtt ki.

A Dirtmusic első lemeze 2007-ben jelent meg, ekkor Eckman és Race mellett a formációnak tagja volt még a Codeine és Come nevű zenekaraival szintén gazdag múlttal rendelkező Chris Brokaw is. A Tim Winton könyve után elnevezett együttes kezdetben leginkább amerikai hatásokkal dolgozott, ám egy afrikai utazás és egy többnapos sátorban jammelés zeneileg is új utakra vitte a zenekart. A mali blues által elvarázsolt zenekar a Tamikrest nevű együttessel készített kollaboratív albumot 2010-ben, ebbe fentebb lehet belehallgatni.

Legutolsó lemezük viszont már Törökországban készült (Bu Bir Ruya, 2018), ezen pedig a török Baba Zula együttessel zenéltek együtt. Felmerülhet a kérdés, hogyan hangozhat ennyi különböző hátterű zenész ennyi különböző hatással együtt: a Dirtmusic zenei univerzuma pedig tényleg egészen különleges. Leginkább olyan érzés őket hallgatni, mintha az ember egy hipermodern vonattal szelné végig a poszt-apokaliptikus Afrika és a Balkán kietlen tájait. Beszállás október elsején a Müpában.

Nick Cave gitárosa koncertezik a Müpában
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top