+ Képzőművészet

Mától 20-as csoportokban látogatható a világ egyik legnagyobb magánygyűjteménye

Évszázadok alatt összegyűjtött, féltve őrzött műkincseit mutatja meg a közönségnek a spanyol Alba főnemesi család, amely madridi palotájának egy részét múzeumként látogathatóvá teszi csütörtöktől.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano.

Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak.

Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A Madrid belvárosában található neoklasszicista stílusban épült palotájuk (Palacio de Liria) felső emeletei lakottak, Alba tizenkilencedik hercege, Carlos Fitz-James Stuart éli ott mindennapjait.

A látogatók egyszerre 20 fős csoportja a földszinten és az első emeleten 14 helyiséget tekinthet meg, köztük a több mint 18 ezer darabos könyvtárat is. Ott olyan különlegességek találhatók mint a Don Quijote első kiadása 1605-ból, az Alba család első bibliája, amely az első spanyol nyelvű bibliák egyike 1430-ból, az egykori spanyol uralkodó, katolikus Ferdinánd végrendelete, az első Amerikáról készült térkép 1492-ből és Kolumbusz Kristóf leveleinek jelentős része.

Az Alba-ház alapítványa a 14 eurós belépőből a palota állapotának megőrzését szeretné biztosítani.

Mától 20-as csoportokban látogatható a világ egyik legnagyobb magánygyűjteménye
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top