+ Irodalom

Ady-vers robbantott az interneten

Néhány nap leforgása alatt jóval több mint százezer nézőt hódított meg versmondásával Lutter Imre az interneten. A művész Facebook-oldalán Ady Endre: Áldásadás a vonaton című versével indította el „Vers – mindegy kinek” sorozatát, amelynek darabjai hamarosan a YouTube videomegosztó portálon is láthatók lesznek. Az első verset pár nap alatt több mint 107 ezren, a verssel kapcsolatos beszélgetést 25 ezren nézték meg a legnépszerűbb közösségi oldalon.

A „Vers – mindegy kinek” sorozat lényege, hogy klasszikus és kortárs költők ismert és kevésbé ismert verseit egyedi hangvételben, filmes eszközökkel fűszerezve adja elő Lutter Imre, aki néhány nappal később beszél is a versekről, Vlasits Barbara színművésznek, szubjektív, érzelmi kötődéseket keresve a költők, a versek és a nézők között. A cél az, hogy minél többen megértsék, hogy a költő nem egy lexikális adat, hanem hús-vér ember, s hogy a versek nem iskolai memoriterek, hanem az élet pillanatainak, érzéseinek megfogalmazásai.

A sorozatot „Verspercek Lutter Imrével” néven az M5 csatorna Felsős című műsora is átvette, így a tévéképernyőn kedden délutánonként elsőként láthatják a nézők a hét versét és a versmondó művész gondolatait, míg a közösségi oldalon (facebook.com/lutterimredr) a verset önállóan és nem sokkal később a beszélgetéssel együtt is megnézheti a közönség. A felvételeket a művész Pécsett készíti, a Filming Pécs stúdiójában, a myspace produkció közreműködésével. A sorozat egyes darajai folyamatosan kerülnek föl az internetre, és várhatóan több száz vers lesz látható, hallható. Az egyes versfilmek mellett napi rendszerességgel közöl versképeket, képes idézeteket a Facebookon és az Instagramon a művész. A versfilmek és a képversek között Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Babits Mihály, József Attila, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Reményik Sándor, Karinthy Frigyes és Szabó Lőrinc versei éppúgy helyet kapnak, mint az élő vagy közelmúltban elhunyt kortárs szerzők, Kányádi Sándor, Tandori Dezső, Buda Ferenc, Bella István vagy Turczi István versei.

Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, drámapedagógus, az egyéni versmondás világrekordere nem mellesleg a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, a Bujtor István Filmfesztivál és a Kaleidoszkóp VersFesztivál igazgatója is. Idén a kultúra szolgálatáért Bánffy Miklós-díjat vehetett át, tavaly avatták a Magyar Kultúra Lovagjává, néhány hónappal később megkapta a köztársasági elnöktől az Arany Érdemkeresztet. Korábban Radnóti-díjjal, Wlassics Gyula-díjjal és Ki viszi át a Szerelmet kitüntetéssel ismerték el munkásságát.

Ady-vers robbantott az interneten
Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top